Alzheimeronderzoek staat nog aan het begin

De zakenradio BNR heeft onlangs een serie interviews uitgezonden over Alzheimer, o.a. een interview met Bart de Strooper, leider van het UK Dementia Research Institute in Londen. Alzheimer in Beweging geeft dit hier in het kort weer. Judith Laanen, free lance journaliste voor BNRmaakte het interview.

Bart de Strooper weet dat we op den duur een middel tegen Alzheimer zullen vinden, maar hiervoor zijn heel veel mensen en heel veel geld nodig.
Bij Alzheimer takelen de hersenen langzaam af maar men weet nog niet precies wat nu de oorzaak is en hoe je dit moet opheffen.

Het onderzoek naar Alzheimer vordert nog te langzaam. Inmiddels begrijpen wetenschappers wat er precies mis gaat. Hij zegt dat het te vergelijken is met het kankeronderzoek in de jaren 60, toen men uit alle macht probeerde de ziekte kanker te verslaan. Wat dat betreft denkt hij dat we voor enorme veranderingen gaan staan wat Alzheimer betreft, als de ziekte maar op dezelfde manier als kanker of aids wordt aangepakt.

Alzheimer ontrafeld
Alzheimer ontrafeld
strijd tegen het aftakelende brein
€42,50
Op voorraad. Voor 23:00 uur besteld, dinsdag in huis
Gratis verzending
Klik om dit product op bol.com te bekijken

De oplossing laat volgens Bart de Strooper nog op zich wachten. Misschien nog wel 10 jaar. Overheden, rijke donateurs, iedereen zal hiervoor een enorme inspanning moeten leveren om op dezelfde schaal dit probleem te kunnen aanpakken als die andere ziekten.’ Inmiddels geeft het Verenigd Koninkrijk 250 miljoen pond per jaar uit aan dementie, Duitsland houdt het op 70 miljoen euro, maar volgens de Strooper is er zeker een miljard nodig om goed onderzoek te kunnen doen.

Hij hoopt op meer samenwerking tussen Nederland en België en daarbij denkt hij ook dat je vanuit vijftig of honderd verschillende ideeen zou moeten gaan onderzoeken. ‘Nederland en België zouden proportioneel eenzelfde inspanning moeten doen’.

Wie weet, want als er een medicijn komt tegen Alzheimer, dan kunnen al die overheden ook weer flink geld besparen in de zorg. 

Beluister het interview op BNR met Hemmen

1207 Total Views 3 Views Today

Over de auteur

admin
Alzheimer in Beweging biedt een gericht programma om de hersenen optimaal te activeren. Stimuleren van samenwerking tussen linker- en rechter hersenhelft en andere breindelen met het doel de ziekte te vertragen.