Doneren voor organen of wetenschap?

Vanaf zomer 2020 is het zover, dan gaat de nieuwe donorwet in werking. Iedereen die zich niet geregistreerd heeft komt dan in aanmerking voor donorschap.
Niet van iedere dode kan worden geoogst. Dat moet onder bepaalde “gunstige “” omstandigheden geschieden, bijvoorbeeld als je toch al in het ziekenhuis belandt terwijl je nog leeft. Ook mogen de familieleden nog een laatste beslissing nemen volgens de nieuwe wet.

 

Meer donors zijn hard nodig om de lange wachtlijsten die er nu zijn in te korten. Veel mensen die op de wachtlijst staan en wachten op een donororgaan, overlijden voordat ze geholpen kunnen worden.
Sinds de Eerste Kamer met een kleine aanpassing de wet heeft aangenomen is er een run op de registratie, meer dan 30.000 mensen hebben aangegeven dat ze absoluut niet willen meewerken aan het ter beschikking stellen van hun organen.
In de nieuwe wet kun je ook aangeven wat je precies ter beschikking stelt. Veel mensen kiezen ervoor geen huid of ogen ter beschikking te stellen.
Wil je meer weten over de nieuwe wet, dan kun je nog eens kijken op de website van de NOS.
https://nos.nl/artikel/2217044-een-nieuwe-donorwet-de-antwoorden-op-acht-vragen.html

Ter beschikking van de wetenschap, bijvoorbeeld Alzheimeronderzoek

Je kunt je lichaam ook ter beschikking stellen aan de wetenschap. Dat kun je doen bij een Universiteit. Studenten kunnen het lichaam gebruiken om op te oefenen, maar het kan ook zijn dat uw lichaam gebruikt gaat worden voor onderzoek. Bij het onderzoek naar Alzheimer zijn nog steeds te weinig patienten die hun lichaam ter beschikkig stellen om te laten onderzoeken wat Alzheimer met je doet. Overigens, als je ook als donor geregistreerd staat, dan heeft weefsel of orgaandonatie voorrang op donatie voor de wetenschap. De nabestaanden krijgen dan niet meer de beschikking over het lichaam. https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/orgaandonatie-en-weefseldonatie/vraag-en-antwoord/hoe-stel-ik-mijn-lichaam-na-overlijden-ter-beschikking-van-de-wetenschap

882 Total Views 9 Views Today

Over de auteur

admin
Alzheimer in Beweging biedt een gericht programma om de hersenen optimaal te activeren. Stimuleren van samenwerking tussen linker- en rechter hersenhelft en andere breindelen met het doel de ziekte te vertragen.