Grootste wens wetenschapper: vertraging van Alzheimer

Nederland, Rotterdam, 25 augustus 2016. Arfan Ikram, Erasmus MC. Foto: Marcel Bakker

NPO Radio 1 zond een miniserie uit van Nieuws en Co over wetenschappers in het buitenland. Vrijdag 5 januari stonden de schijnwerpers op Arfan Ikram, hoogleraar Neuro-epidemiologie. Hij speurt naar de genetische en omgevingsfactoren die leiden tot hersenziekten als Parkinson en Alzheimer.
Hierin vertelt hij dat de oorzaken van Alzheimer niet alleen liggen in het vormen van eiwitophopingen in de hersenen. Hart- en vaatrisicofactoren spelen volgens hem ook een rol zoals roken, suikerziekte en hypertensie.
Oorzaken die al decennia lang zijn genegeerd bij onderzoeken.
Het liefst zou Ikram zien dat er een medicijn kwam tegen Alzheimer, en als dat op korte termijn nog niet voorhanden is een middel om de ziekte te vertragen.
Misschien dat die vertragingsmiddelen nog meer de aandacht gaan krijgen. Een van de bekenste middelen om de ziekte te vertragen is meer gaan bewegen, wandelen, fietsen, yoga of een andere sport die nog te doen is. Meer hierover..
https://www.nporadio1.nl/wetenschap-techniek/7558-wens-voor-2018-een-middel-dat-dementie-uitstelt

 

 

782 Total Views 3 Views Today

Over de auteur

admin
Alzheimer in Beweging biedt een gericht programma om de hersenen optimaal te activeren. Stimuleren van samenwerking tussen linker- en rechter hersenhelft en andere breindelen met het doel de ziekte te vertragen.