Mogelijk baandoorbrekend medicijn voor Alzheimer

Voor het eerst is het wetenschappers gelukt om het Alzheimer-gen te neutraliseren in menselijke hersencellen. Hierdoor komt wellicht de weg vrij is voor een nieuwe behandeling. De uitgeschakelde gen is vergelijkbaar met het apoE4-gen van dementie.
De apoE4-gen beschadigt de zenuwcellen, waardoor dementie ontstaat. Tot nu toe bleken proeven met muizen en andere dieren succesvol, maar bij uittesten op mensen, bleek dat de laboratoriumsuccessen niet werkten op onze breinen.

 

ApoE4-gen… de molecule die het ontstaan van Alzheimer kan veroorzaken. 

 

Afbeeldingsresultaat voor apoE4-genDe onderzoekers hopen dat deze ontdekking de weg kan banen voor een behandeling die de ziekte stopt. Een kwart van de mensen heeft een apoE4-gen. Wie 1 exemplaar van het apoE4-gen bij zich draagt heeft verdubbelde kans op Alzheimer, wie twee van die exemplaren bij zich draagt loopt meer dan 12 x de kans op Alzheimer.

 

 

Komt er nu een pil tegen Alzheimer?

Een doorbraak voor van de ziekte van Alzheimer, een stap dichter bij een remedie, volgens een nieuw onderzoek in november 2017. Neem je die pil 2 x per dag in, dan worden de hersenbeschadigingen van mensen met dementie aanzienlijk vertraagd. Dit is gebleken uit MRI scans die na 9 maanden medicijngebruik weer vergelijkbaar zijn met die van gezonde mensen.

Professor Gordon Wilcock van de Universiteit van Oxford verklaarde hierbij dat hij nog niet eerder zo’n hersenletselherstel heeft gezien na behandeling met medicijnen.

Uitvoeren van eenvoudige taken

Het medicijn LMTX, dat momenteel wordt onderzocht, verbetert ook significant het vermogen van patiënten om dagelijkse taken uit te voeren, zoals baden en zich aankleden, terwijl het ook hun mogelijkheden vergroot om voorwerpen correct te benoemen en de datum te onthouden, zo blijkt uit het onderzoek.

Het medicijn bevat een chemische stof die eiwit-klonters in de hersenen oplost die samenklonteren om plaques te vormen in het gebied dat is geassocieerd met geheugen, volgens de fabrikant TauRx Pharmaceuticals.

Nieuwe plaques voorkomen

Het opheffen van deze klonters en het voorkomen van de vorming van nieuwe plaques kan het geheugenverlies bij mensen met dementie vertragen of zelfs stoppen, voegt het farmaceutische bedrijf toe. De onderzoekers van de universiteiten van Oxford en Aberdeen analyseerden 800 Alzheimerpatiënten in 12 landen. De deelnemers aan de studie kregen tweemaal daags 18 maanden lang 100 mg of 4 mg LMTX-tabletten.

Ze werden getest op hun vermogen om objecten te benoemen, opdrachten te volgen zoals ‘een vuist maken’, items uit een lijst van 10 terug te roepen en hun naam, de tijd en datum te identificeren.

Hun vermogen om zonder hulp te eten, een telefoon te gebruiken, zich te wassen en aan te kleden, en hun darmen en blaas te controleren, werd ook beoordeeld. MRI-scans bewaakten het hersenletsel van de deelnemers. Het uitschakelen van het gen zou de ziekte van Alzheimer kunnen stoppen

ApoE4-gen beschadigt zenuwcellen

De onderzoekers, van de biomedische onderzoeksorganisatie Gladstones Instituten in San Francisco, analyseerden zenuwcellen die waren gedoneerd door Alzheimer-patiënten met twee exemplaren van apoE4. Deze cellen werden vergeleken met die cellen die het gen niet produceerden. De resultaten laten zien dat de aanwezigheid van apoE4 hersenbeschadiging veroorzaakt, wat kan worden voorkomen door het gen te neutraliseren.

De verbinding die het eiwit achter apoE4 uitschakelt, is tot nu toe alleen getest op cellen in het laboratorium, met onderzoekers die werken aan het verbeteren van de stof zodat deze op patiënten kan worden getest.

Het lijkt allemaal hoopvol, zeker omdat tot nu toe alle geneesmiddelen voor Alzheimer uitliepen op een teleurstelling. Onlangs zijn nog grote farmaceutische bedrijven gestopt met de onderzoeken. zie ons eerdere bericht hierover.

‘Veel medicijnen werken, prachtig in een proef met muizen, maar tot nu toe hebben ze allemaal gefaald in klinische onderzoeken.

De bevindingen werden gepubliceerd in het tijdschrift Nature Medicine. Men trekt hierbij de conclusie dat Alzheimer binnen 10 jaar net zo beheersbaar zal zijn als HIV. Toekomstige dementie-behandelingen kunnen worden uitgevoerd voordat de aandoening zich ontwikkelt. Zo kan men werken aan preventie van Alzheimer. Als men dit medicijn kan ontwikkelen en als men dit over de hele wereld kan toepassen dan betekent dit dat het een einde zal maken aan wereldwijd groeiende populatie met dementie.

 

Prof.dr. Bart De Strooper van University College London, voegt hieraan toe: “De fouten die we hebben gemaakt, zijn de proeven dat de behandeling te laat is gegeven. Toen we net begonnen waren, wisten we bijna niets over de ziekte van Alzheimer en nu begrijpen we veel meer. Over 10 jaar zullen we een heel ander beeld hebben.”

Bron: ​​http://www.dailymail.co.uk/health/article-5598041/Alzheimers-gene-neutralised-human-brain-cells-time.html#ixzz5CM8Zhnuf

246 Total Views 3 Views Today

Over de auteur

admin
Alzheimer in Beweging biedt een gericht programma om de hersenen optimaal te activeren. Stimuleren van samenwerking tussen linker- en rechter hersenhelft en andere breindelen met het doel de ziekte te vertragen.