Natuurkundigen koppelen specifieke ijzervormen aan Alzheimer

Leidse Natuurkundigen koppelen specifieke ijzervormen aan Alzheimer. Er zijn al tientallen jaren aanwijzingen dat er een verband bestaat tussen verhoogde ijzerconcentraties in de hersenen en de ziekte van Alzheimer. Leidse natuurkundigen vinden dit verband ook, en maken nu een onderscheid tussen verschillende vormen van ijzer. Ze identificeren specifieke ijzervormen die toenemen bij Alzheimerpatiënten.

Publicatie in wetenschappelijke rapporten.

IJzer speelt een belangrijke rol in verschillende biologische processen, waaronder processen in het menselijk brein. Bij hersenaandoeningen zoals de ziekte van Alzheimer zijn er aanwijzingen dat de ijzersaldo verstoord is, omdat onderzoekers een verhoogd ijzergehalte meten. Hiervoor gebruiken wetenschappers een MRI-scanner, die indirect de inhoud meet. Maar op deze manier blijven de verschillende soorten ijzer onzichtbaar, terwijl ze extra informatie zouden verschaffen, onder andere over het ziektestadium – de Braak-fase.

IJzer vormen
Lucia Bossoni van het Leiden Institute of Physics en het Leids Universitair Medisch Centrum en haar collega’s hebben nu MRI gecombineerd met andere technieken genaamd EPR en SQUID magnetometrie. Hierdoor kunnen ze verschillende vormen onderscheiden waarin ijzer voorkomt. Ze bevestigen eerdere studies die een verband leggen tussen verhoogd ijzergehalte en de ziekte van Alzheimer, terwijl dit verband specifiek is voor individuele ijzervormen. De ijzerconcentratie in het mineraal ferrihydrite is bijvoorbeeld hoger in de groep van de Alzheimerpatiënten dan in de controlegroep (zie figuur).

Verschil tussen de groep Alzheimerpatiënten (rood) en de controlegroep (blauw) in het magnetische moment van magnetiet (links) en de ijzerconcentratie in ferrihydriet (rechts). Beide zijn over het algemeen groter in de groep van Alzheimerpatiënten.
Braak fase
Bovendien ziet Bossoni een trend waarbij bepaalde ijzeren vormen correleren met de Braak-fase. De ijzerconcentratie in het eiwitferritine en het magnetische moment van het minerale magnetiet lijken toe te nemen naarmate de ziekte van Alzheimer een meer gevorderd stadium bereikt. Bossoni: ‘Als we het hebben over de toename van ijzer in verband met neurodegeneratieve ziekten, moeten we extra letten op de specifieke ijzervorm die er echt toe doet.’

Publicatie
Marjolein Bulk, Louise van der Weerd, Wico Breimer, Nikita Lebedev, Andrew Webb, Jelle J. Goeman, Roberta J. Ward, Martina Huber, Tjerk H. Oosterkamp & Lucia Bossoni, ‘Kwantitatieve vergelijking van verschillende ijzervormen in de temporale cortex van Alzheimerpatiënten en controlepersonen ‘, Wetenschappelijke rapporten.

84 Total Views 3 Views Today

Over de auteur

admin
Alzheimer in Beweging biedt een gericht programma om de hersenen optimaal te activeren. Stimuleren van samenwerking tussen linker- en rechter hersenhelft en andere breindelen met het doel de ziekte te vertragen.