Nieuwe remedie tegen ondervoeding demente ouderen

12 % van de mensen met Alzheimer is ondervoed, dat zijn de schokkende resultaten van een onderzoek dat recentelijk is gehouden. Michel Tops uit België heeft een oplossing gecreerd tegen ondervoeding bij demente ouderen. HIj kwam op het idee nadat hij zelf twee grootmoeders had die dement waren. Het eten werd steeds moeilijker voor ze. “Een oplossing was niet voorhanden”. In contact met de KU Leuven is een oplossing gevonden voor ondervoeding bij demente ouderen. Een vloebaar voedsel waarin vers fruit zit en volkoren vezels. Er zitten 400 calorieën in een maaltijd waardoor mensen weer een beetje aankomen.

Ondervoeding

Twaalf procent van de zeventigplussers met Alzheimer in België is ondervoed. Het is dus fantastisch datTops Foods in samenwerking met de KU Leuven dit hightechontbijt op de markt kan zetten. Het heeft lang geduurd voordat dit product eindelijk zover was dat het product voldoende was ontwikkeld dankzij (Mobilab) en KU Leuven (Lab4Food).

Slikproblemen

 

Ondervoeding wordt vaak veroorzaakt doordat ouderen slikproblemen krijgen. Het eten van voedsel wordt dan als onaangenaam ervaren. Daarom is het verantwoord samengestelde ontbijt dat half vloeibaar is een uitkomst voor personeel in verzorgingstehuizen of wooncentra. Het is tijdsbesparend en doeltreffend. Voor de variatie zijn inmiddels 7 verschillende smaken ontwikkeld. Drie komen op de markt, met de smapen aardbei, appel/abrikoos en banaan.

Vooralsnog is het product alleen in Vlaanderen te verkrijgen, maar weldra zullen er nieuwe afzetgebieden komen. Naast de 7 bestaande producten zullen nog meer producten worden ontwikkeld.

 

 

Eetmomenten
‘Veel mensen met dementie zitten nog thuis. Dat eetmoment is een belangrijk moment en als je niet meer kan slikken valt dat weg. Als iemand niet meer kan eten en het eetmoment wordt herleid tot ingedikt water, dan komen wij in actie. Met dit eten kunnen we effectief ondervoeding aanpakken.’ Het voedsel blijft een beetje plakken in de keel, maar dat is de bedoeling zegt Tops. Door de textuur wordt het slikken geactiveerd.

De papjes kunnen ook een oplossing zijn voor ons Nederland. Zo’n 270.000 mensen lijden hier aan dementie, zegt Tops. Van dat aantal heeft 70 procent Alzheimer. Iemand die aan dementie lijdt heeft een levensloop van ongeveer acht jaar. Met dit vloeibare voedsel hoopt Tops die tijd wat op te rekken.

 

1031 Total Views 6 Views Today

Over de auteur

admin
Alzheimer in Beweging biedt een gericht programma om de hersenen optimaal te activeren. Stimuleren van samenwerking tussen linker- en rechter hersenhelft en andere breindelen met het doel de ziekte te vertragen.