Trainingen

Bewegen heel belangrijk is in de strijd tegen dementie en Alzheimer. Dat wordt bijna wekelijks bevestigd op televisie, in krantenartikelen en in speciale uitzendingen, zoals in De Wereld Draait door. 

 

Training voor activiteitenbegeleiders en vrijwilligers 

Alzheimer in Beweging biedt een heldere training aan voor activiteitenbegeleiders en vrijwilligers. Het begint met zo’n 20 minuten theorie en achtergrondinformatie, waarna we direct aan de slag gaan om te werken met het activeren van alle hersendelen. Daarna werken we met de diverse spelmaterialen die zijn samengesteld voor deze activiteit. Materialen die de deelnemers terug brengt naar de schoolpleinbeleving, de jeugd, waarin veel wordt bewogen. We betrekken zoveel mogelijk deelnemers bij deze beleving. Na een dagdeel (op verzoek eventueel korter)  kunnen de activiteitenbegeleiders en vrijwilligers oefenen met de cliënten. Want je leert pas echt iets als je het, met begeleiding in de praktijk, kunt oefenen. Deze training is in principe twee dagdelen maar kan worden uitgebreid met een vervolgtraining, waarbij de deelnemers ook zich wat meer kunnen verdiepen in jongleren met drie ballen en de nodige variaties hierop om het visueel aantrekkelijk te houden
 Vraag informatie over beschikbaarheid en prijzen.  bij  alzheimerinbeweging@gmail.com

Lezingen voor instellingen

De initiatiefneemster Gera de Leeuw van Alzheimer in Beweging heeft enkele jaren ervaring opgedaan in het bewegen met Alzheimerpatiënten. Door blokkades in de hersenen is de uitwisseling tussen de linker en de rechter hersenhelft praktisch geblokkeerd, waardoor problemen ontstaan. Zowel bij geestelijke als lichamelijke bezigheden. Samenwerking van hersenhelften is cruciaal voor het goed functioneren van die hersenen.
Zeker mensen met dementie moeten elke dag “nieuwe” dingen leren willen ze langer zelfstandig zijn en werkzaamheden kunnen uitvoeren. Of dat nu bewegen in het verkeer is, of het zetten van koffie. Alle handelingen gaan meer moeite kosten omdat de diverse hersendelen slechter met elkaar samenwerken. Hersendelen kunnen op zich zelfstandig functioneren, maar als de taak wat ingewikkelder wordt, dan is samenwerking nodig. Door onze gerichte beweegtraining wordt die samenwerking gestimuleerd en lukt alles beter. Ervaar het zelf.

Sinds dr. J. Scholz van de Universiteit van Oxford heeft vastgesteld dat je de ziekte Alzheimer kunt vertragen door te jongleren met ballen wordt met deze methode geëxperimenteerd, en met meetbare successen!
Aangezien jongleren wel heel erg hoog gegrepen is voor de meesten, heeft Alzheimer in Beweging de methode vereenvoudigd en uitgebreid met materialen die veel meer aanspreken. Daarbij staat het plezier in bewegen voorop, maar ook het stimuleren van het oefenen van nieuwe bewegingen.

Wat doet jongleren met je, en vooral, wat doet het met Alzheimerpatiënten. Waarom sluit het zo goed aan op de belevingswereld van deze mensen en waar bots je tegenaan in de praktijk. Hoe dat voelt hoe moeilijk het kan zijn om je hersenen te laten samenwerken kun je aan der lijve ondervinden. Hoe stimuleer je die samenwerking. Hoe leer je zelf jongleren en hoe geef je deze kunsten door. Geniet van een inspirerende lezing en ga aan de slag met je eigen cliënten. Een deel van de opbrengst wordt gebruikt voor het werk van de Alzheimer in Beweging i.o.

Training bij u thuis

In theorie lijkt het allemaal zo simpel, maar hoe krijgt u zelf uw eigen familielid en Alzheimerpatiënt aan het bewegen. Welke verleidingstactieken zijn er, welke materialen slaan snel aan. Gera de Leeuw komt een dagdeel bij u op visite met beweeg-ideeën die gemakkelijk thuis kunnen worden uitgevoerd.

Kennismaking bij instellingen/Alzheimercafés

U wilt in uw instelling of Alzheimercafé eens meemaken hoe het is om te oefenen met de clownspanelen, de antieke tollen, de hoelahoep, de flowersticks en de ballen of doekjes. Laat u een uurtje of langer inspireren door Gera de Leeuw. Voorwaarden op aanvraag.

 

Kennismaking in ons leslocatie

Afbeeldingsresultaat voor hoevens heerenweg katwijk

Natuurlijk kunt u ook bij ons terecht, met een training voor gemiddeld 10 deelnemers tegelijk. Ook hier beginnen we met theorie, daarna de praktijk. Met een uitgebreide lunch en de mogelijkheid in de middag om het eigen oefenmateriaal te maken voor 15 euro per flowerstick, prijs voor de training 100 euro pp. En als je er toch een uitje van maakt, kunnen we altijd nog afsluiten in een strandtent met uitzicht op zee. Vraag eens naar deze mogelijkheid, wellicht lukt het ons om een groep samen te stellen met u.

Voorinschrijving Boek Alzheimer in Beweging

Het boek Alzheimer in Beweging ligt inmiddels bij de uitgever. Het wordt een handig boekje boordevol trainingstips om mensen in beweging te zetten.. Gericht op zowel de particulier thuis als de mensen die in de zorg werkzaam zijn en die in in groepsverband trainen.  Maar vooral ook bedoeld als preventiemiddel, want voordat Alzheimer ontdekt wordt, zijn de mensen soms al 15 jaar ziek. Start met bewegen, met slim bewegen, dan kunt u de ziekte zeker vertragen.

Geef je ook op voor de training waarin je leert hoe je moet bewegen met deze materialen, voor groepen en particulieren.
Meer weten over deze mogelijkheden,  schrijf naar alzheimerinbeweging@gmail.com

1999 Total Views 3 Views Today