Waarom Alzheimer in beweging?

Waarom Alzheimer in beweging?

Hoe simpel kan het zijn als je 42 dagen lang gaat oefenen met jongleerballetjes, een methode waardoor de hersenen definitief gaan veranderen. De hersencellen worden actiever, er worden meer verbindingen aangemaakt, verstofte hersencellen worden wakker en uiteindelijk brengt het verbetering aan in het proces om Alzheimer te vertragen. Dr. Scholz zal zeker gelijk hebben met zijn proefschrift, het is aan ons om te bewijzen dat het helpt.
Zoiets kun je niet in je eentje bewerkstellingen. Daarom heb ik in 2015 al hulp gevraagd aan mijn eigen netwerk en aan mensen die dezelfde strijd voeren tegen deze nare ziekte. En die hulp kwam ook spontaan aan alle kanten. Hoe wonderlijk allemaal. Wie vraagt die slaagt!

Hulp is normaal

“Fantastisch dat je me wilt helpen”, reageerde ik op de allereerste die haar hulp aanbood toen ze hoorde van mijn project, ik krijg er kippenvel van. “O, dat vind ik toch zo normaal, zo was het antwoord. “ Meteen daarop kreeg ik een email van een trouwe vriend die me al jaren zomaar helpt, en waar ik het dan wel normaal van vind als hij weer eens wat voor me doet. Bij hem ben ik het al gewend. Verander de wereld, begin bij jezelf en je omgeving. Eigenlijk draait het hier allemaal om in het leven. Wij vinden het heel normaal om een handje te helpen, maar als het aankomt om hulp vragen, is dat soms een van de moeilijkste dingen die je moet doen. En hoe fantastisch het uit kan werken als die helpende hand zomaar op je pad komt.

Het wonderleuke van deze therapie materialen 

Jongleerdemonstratie met Gera

Zelf leren jongleren

Het is nog niet eens zo lang geleden dat ik zelf pas bewon met jongleren. Ik was al 56 jaar en stelde het tot dan toe uit, omdat ik dacht dat ik het nooit zou leren. In 2009 begon ik met jongleren tijdens een vakantiereis. Het heeft uiteidelijk een half jaar geduurd voor het me lukte om 2 ballen te gooien, en nog eens drie maanden extra voor ik het kunstje door had met 3 ballen. Vervolgens oefende ik met flowersticks. Als er iemand weet hoe moeilijk het is, dan ben ik het, en dat is ook mijn kracht, want dan verdiep je je in een vereenvoudigde techniek en kun je mensen sneller iets aanleren. Het heeft me in de loop der jaren alleen maar voordelen opgeleverd.

Geen succesmomenten = afhaken

Ik ging nadenken over hoe mensen sneller konden leren om te leren jongleren. Mijn “proefpersonen” waren deelnemers bij de dak- en thuislozenopvang in Den Haag, mensen met een psycho-sociale indicatie en een kort lontje, waarmee ik tussen de bedrijven door oefende. Mensen die het fantastisch vonden dat ze wat leuks konden doen met die jongleermaterialen, maar dit waren ook mensen die heel snel afhaakten als ze geen succesmomenten konden ervaren. Het was voor mij een uitdaging om er over na te denken hoe ik deze doelgroep zo lang mogelijk kon boeien en vasthouden. En dat lukte uiteindelijk, hoe meer ervaring, hoe beter dat ging.

Variaties van tussenoefeningen

Mijn jongleermethode werd er een met een hele serie succesmomenten, bovendien ontstond er al snel een onderling verbeterde band tussen de mensen die hieraan meededen. Win-win-winsituaties, en zo werkt het nu nog steeds. Later bleek dat het wiel dat ik had uitgevonden allang bestond in de wereld van de jongleerkunsten. In de basis zat bijna geen verschil, behalve het bijbehorende verhaal en de eindeloze variaties van tussenoefeningen vanwege die succesmomenten. Niet kijken naar wat je niet kunt, maar naar wat je wel kunt.

Nienke Beintema

De juiste hulp of de mooiste toevalligheid op het juiste moment, dat is denk ik essentieel. Nienke Beintema van de wetenschappelijke bijlage van de NRC ontdekte via mijn websites al snel mijn specifieke jongleeractiviteiten. Ze had een onderzoek gezien in Nature Science van Dr. Scholl, die in Oxford bezig was met een onderzoek naar de effecten van jongleren op de hersenen. Alzheimerpatiënten, mensen met MS, Parkinson, ze zouden er allemaal baat bij hebben om te leren jongleren. Na zes weken waren de resultaten al blijvend volgens dit onderzoek. Nienke belde mij om te vragen naar mijn ervaringen, en zo ontstond een artikel dat bewaard werd door mensen uit het vak, die werkten met dementerenden. Het was voor mij de basis om op twee congressen te gaan praten over Jongleren en Alzheimerpatiënten. Daarna waagde ik me in het hol van de leeuw, in een Alzheimercafé. En daar klonk al snel de vraag of ik daadwerkelijk ervaring had met deze patiënten. Nee, dat had ik nog niet, sterker nog, ik wist er niets van af. Maar wilde het wel proberen.Lees hier het artikel dat werd gepubliceerd in de NRC De kracht van jongleren, Beintema

Lerend vermogen van mensen met dementie

Om meer te weten te komen ging ik ook naar een congres van Studie Arena over het Lerend vermogen voor mensen met dementie. Daar maakte ik kennis met veel gedreven mensen uit het vakgebied. En goede plek om je te oriënteren. Onder andere leerde ik hier het werk van Theater Veder kennen, waar ik inmiddels al twee trainingen achter de rug heb over het speels omgaan met Alzheimerpatiënten. Verder lagen daar twee fantastische boeken die ogen openen en die iedereen zou moeten hebben die ermee te maken krijgt. Had ik het maar geweten en Opnieuw geleerd, oud gedaan.

Bewegen met Alzheimerpatiënten

In Warmond bij Marienhaven kreeg ik in 2010 van Janny Stam, activiteitencoördinator, de kans om daadwerkelijk aan de slag te gaan met dementerenden. Onder leiding van Jolande Montagne, die een prachtig bewegingsprogramma had met de bewoners van dit verzorgingstehuis mocht ik wekelijks beleven hoe er werd gereageerd op het gooien met ballen. En daar maakte ik kennis met het lerend vermogen van mensen met een vorm van dementie. Hun onhandigheid leek op de mijne, toen ik ermee begon. Kwestie van oefenen en oefenen. Het gekke is, in het begin hadden we het erg druk met ballen van de grond rapen. Een jaartje verder, hoefden we nauwelijks nog naar de grond te duiken. We zagen dat de vaste deelnemers er erg handig in werden. En dat terwijl ze echt niet meer weten dat ze wellicht al eerder met balletjes hebben gewerkt. Iedere week verbaasd over je eigen handigheid, dat is een feest!

Braingym ©

Een van de mensen die indertijd het artikel had uitgeknipt over mijn jongleeractiviteiten was Elly Dienske, van Braingym/Leergym. Naar aanleiding van een jongleerworkshop in haar centrum ontdekte ik de methode Braingym.  Ik zag daar steeds meer toepassingen om Braingym te integreren in mijn circuslessen.

Ritmegym

SONY DSC

Gera met Ronny Gardener

Tenslotte  nam ik les van de Zweedse Ronny Gardener die me alles eerde over ritme en beweging genaamd via RGM Nederland. Een waardevolle aanvulling voor de methode die ik ondertussen heb samengesteld om een volledige training te kunnen geven aan mensen met dementie, Alzheimer of beginnend Alzheimer. Een combinatie van deze trainingen zorgde voor de samenstelling van een volledig nieuwe training AEB.

1539 Total Views 2 Views Today