fbpx

Wat doet Alzheimer in Beweging?

Ik doe leuke spelletjes met mensen met dementie. Doel is om de hersenen te stimuleren. Dat kan thuis in de eigen vertrouwde omgeving. Alle beetjes helpen, want als je die hersenen stimuleert kun je de ziekte alzheimer vertragen. Wat zijn dan die leuke spelletjes?

Bijvoorbeeld de infinitytrainer

De infinitytrainer is een hele handige tool. Een magnetisch wieltje volgt de vorm van een liggende 8. Als je ermee speelt en het wieltje probeert te bewegen, dan volg je automatisch dat wieltje met je ogen, en dat is nu juist zo belangrijk! Je oogzenuwen zijn namelijk de enige zenuwen die rechtstreeks met je hersenen verbonden zijn. Als je ogen bewegen wordt er iets in de hersenen gestimuleerd en je twee hersenhelften gaan dan beter met elkaar samenwerken. Die samenwerking is superbelangrijk, bijvoorbeeld om je hersenen klaar te maken “nieuwe dingen” te leren. Nieuwe dingen kunnen ook dingen zijn die de persoon met dementie heeft vergeten. Denk dan aan technieken waar meer handelingen voor moeten worden verricht, zoals koffie zetten. Natuurlijk kun je zelf thuis ook zo’n infinitytrainer gebruiken en hem aanschaffen. Prijs 35 euro ex verzendkosten. Bestel hem hier

Wat doen we nog meer voor spelletjes?
Jan van Haasteren heeft prachtige tekeningen gemaakt. Die gebruik ik om samen naar dingen te gaan zoeken. Zie je de zwarte kat, de haaienvin, Sinterklaas? Je vindt die onderwerpen op elke tekening van Van Haasteren. Leuk om je hersenen en je ogen te stimuleren. Ook dit kun je natuurlijk in je thuisomgeving zelf doen. Ik vond een prachtig zoekboek bij Kruidvat.

Beweging
Beweging is natuurlijk superbelangrijk voor mensen met dementie. Dat kan door samen te gaan wandelen. Lukt dat niet, dan moeten we kijken naar de mogelijkheid om binnenshuis te gaan bewegen. Dat kan met gooi- en vangspelletjes, door te gaan dansen op muziek, of door zittend te gaan bewegen, denk daarbij aan stoeljoga, een hometrainer, een opvouwbare loopband en zelfs een trampoline, bouncen kan daarbij al voldoende zijn. Dat laatste geeft een geluksgevoel en veel energie.


Dit zijn enkele voorbeelden van wat we kunnen bieden. Wil je met mij aan de slag? Dat is mogelijk, ik kom bij u aan huis. Wil je zelf aan de slag, koop dan mijn boek met allerlei leuke beweegtips.

Waar is mijn training op gebaseerd?

Op meer dan 10 jaar kinesiologie trainingen te volgen zoals Essential Tool, Braingym, Movement Based Learning
Een 55 plus fit trainer opleiding (2021)
HBO Neuropsychologie (2021)
Sinds 2008 allerlei speltrainingen met mensen met een hersenbeschadiging of vorm van dementie.
Meer informatie, ook voor instellingen 0651462953
alzheimerinbeweging@gmail.com

2392 Total Views 2 Views Today

Over de auteur

admin
Gera de Leeuw,(HBO Neuropsychologie) auteur van het boek Alzheimer in Beweging promoot slim bewegen om alzheimer te vertragen en je brein in een betere conditie te brengen. Trainer Cognitieve fitness. Meer weten? Bestel het boek https://www.alzheimerinbeweging.nl/nieuws/alzheimer-in-beweging-het-boek/