Bewegen met AIB materialen

Samenwerkende hersenhelften

Bij alzheimerpatiënten ontbreekt een goede samenwerking van de beide hersenhelften. Daardoor zijn heel veel zaken die minder goed functioneren. Als je kijkt met 1 oog zie je wat, maar als je met 2 ogen kijkt zie je diepte. Zo is het ook met samenwerking van hersenhelften. Dankzij het jongleren en de AIB methode kun je opnieuw die samenwerking van hersenhelften stimuleren.

Natuurlijk kun je dat ook prachtig, bijvoorbeeld in groepen met dementerenden, door te zingen, muziek te maken, ritme oefeningen, noem maar op. En als je wat verder kijkt dan die hersenhelften besef je dat er wel honderden gedeelten van de hersenen allemaal een eigen taakje hebben, maar als je alles goed uitgevoerd wilt hebben, dan moeten al die delen toch wel even hun best gaan doen om samen te werken. Dat kun je o.a. bereiken door onze AIB methode.

Oogbewegingen

Oogbewegingen zijn belangrijk voor het stimuleren van je hersenen. Alzheimer in beweging gebruikt hiervoor de liggende 8. Je oogzenuwen zijn de enige zenuwen die rechtstreeks verbonden zijn met je hersenen, dus iedere beweging stimuleert een aantal gebieden in de hersenen. Heel laagdrempelig om hiermee te beginnen. Wij gebruiken hiervoor de infinitytrainer. Te bestellen voor 30 euro ex verzendkosten via alzheimerinbeweging@gmail.com

 

Werken met de lemniscaten kan hele mooie effecten opleveren. Een ideale manier om jong Alzheimerpatiënten te verleiden mee te werken aan een beweegprogramma dat ervoor kan zorgen dat je de alzheimer kunt vertragen met speelse elementen. In zo’n training ben je voortdurend op zoek naar succesmomenten. In de praktijk is het  vaak “vechten” om dit leuke apparaatje, waarvan het wieltje door middel van magneetjes blijft plakken aan het frame.

De clownspanelen

Clownspanelen zijn vooral heel gaaf bij dementerenden op hoge leeftijd. Het is tientallen jaren geleden dat deze mensen de gooibewegingen maakten om de clowns om te laten vallen.. of ze moeten Petanque hebben gespeeld. Werken met clownspanelen is bijzonder aantrekkelijk. Door handige knutselaars zelf te maken of te verkrijgen. Alternatief: lege conservenblikken versieren en er een oud Hollands kermisspel van maken. Het is de eerste kennismaking met het spelen met ballen.

Werken met ballen

Werken met ballen werkt voor al bij de dames veel leuke herinneringen op, het is soms al decennia geleden dat er werd gegooid met ballen. Na een verkennende start merken mensen dat al deze handelingen uit het verleden niet zijn verleerd, supersnel kunnen ze al weer wat met het oefenmateriaal. Het is dan zaak om heel voorzichtig te werk te gaan, met de focus op het inbouwen van succesmomenten. Juist dat laatste maakt de door Gera de Leeuw ontwikkelde training zo typerend. Wie geen succesmoment ervaart krijgt namelijk de neiging snel af te haken.

Werkt het echt? Hoe zit dat dan?

jongleerballenIn 2009 verscheen er een onderzoek in Nature Science over het effect van jongleren op mensen met alzheimer. Wie zes weken achter elkaar elke dag gaat jongleren, die verandert permanent iets in de hersenen. Of dit nu een hoogstaand niveau is van jongleren, of het beginstadium, dat maakt niet uit, als je maar jongleert. Al jonglerende met jong-alzheimerpatiënten ontdekte ik wat nu precies de problemen zijn. Mensen met alzheimer worden a-praktisch, ze willen wel iets, maar er is een onvermogen, een blokkade van de hersenen in de aansturing van de handen waardoor het niet echt lukt om ver te komen met jongleren. Dat heeft alles te maken met samenwerking tussen deze twee hersenhelften. Fantastisch dat ik net op dat moment mocht kennis maken met Elly Dienske van haar Centrum voor Leergym. Zij kwam met het antwoord en 26 praktische basisoefeningen waardoor die hersenhelften worden gestimuleerd. Dankzij Mariënhaven en vooral activiteitenbegeleidster Jolande Montagne leerde ik hoe je op een mooie manier al deze oefeningen kon toepassen op de bestaande oefeningen.

Wat is er nu zo moeilijk aan jongleren met ballen?

Het lijkt zo simpel en veel mensen roepen dat ze dat nog kunnen, maar dan gooien ze met 1 hand en vangen met de andere. Bij jongleren moet je met beide handen gooien en kruisen de ballen bij het omhoog gooien. De bal van je linkerhand moet nu door je rechterhand worden gevangen en andersom. Daarin zit hem de moeilijkheid. Dat kruislings werken valt vaak tegen. Wij weten de methode om het sneller aan te leren zonder al teveel frustraties.

Werken met flowersticks
flowersticks

Naast werken met ballen is het werken met flowersticks ideaal. Je kunt deze materialen voor heel veel leuke oefeningen gebruiken en de deelnemers vinden het een fantastisch speeltje. Hiervoor gebruik ik niet de standaard zware flowersticks, maar door mij zelfgemaakte lichtere en vrolijk gekleurde materialen. Tenslotte zijn van de meeste deelnemers de velletjes wat zachter, ook is de spierkracht minder dan bij de jeugd die normaal met deze materialen werkt. Werkt u met een organisatie, dan is het nog leuk om samen met elkaar die flowersticks te maken om die in het vervolg te gaan gebruiken. Natuurlijk kunnen de flowersticks ook geleverd worden in de kleuren van uw organisatie.

Oefeningen

Oefeningen met flowersticks lenen zich prachtig om te combineren met de Braingym oefeningen. Het stimuleren van werken met links en rechts. Zitten de oefeningen eenmaal in het systeem, dan is het nog leuker om hierbij muziek te gebruiken. Hierbij activeer je ook weer andere hersendelen.

Werken met Lemniscaten

lemniscaat

Werken met lemniscaten van hout of van metaal is de meest fantastische, verleidende en uitdagende manier om mensen te laten werken met beide hersenhelften. Op dit plaatje zie je een liggende acht uitgesneden in hout, het plaatje hieronder de metalen versie, met hetzelfde effect, maar dubbel zo leuk omdat het makkelijker is en visueel aantrekkelijker.

Wat kun je bereiken met de lemniscaten?
Wat je ogen zien, heeft effect op de werking van de hersenen. Volg je met je ogen een knikker die in de uitgespaarde acht van links naar rechts gaat, dan switch je automatisch van linker- naar rechterhersenhelft en terug. Dat komt omdat de oogzenuw de enige zenuw is die rechtstreeks verbonden is met je hersenen. Elke beweging zorgt voor het aanmaken van nieuwe neuronenverbindingen. Bij Alzheimer worden neuronenverbindingen aangetast waardoor de hersenen minder functioneren zoals ze zouden moeten functioneren. De inspanning om het knikkertje in de gleuf te houden is uitdagend, een kwestie van fijne motoriek in combinatie met waarneming met de ogen. Een onmisbaar attribuut voor de methode Alzheimer in Beweging.

Werken met ritme en muziek

Gera de Leeuw met Ronnie Gardiner in 2015. 

Een van de meest overtuigende vormen van bewegen is het werken met ritme en muziek. De basis hiervoor is gelegd dankzij een introductietraining met Ronnie Gardiner. De hersenen worden hier op een bijzondere manier getraind, waardoor de functies aanzienlijk kunnen verbeteren. Deze methode is internationaal al flink bekend en het aantal therapeuten die dit in de praktijk gebruiken groeit met de dag. Ook wij werken hier inmiddels mee en zien de resultaten.

Meer weten over bewegen met alzheimerpatienten? Bestel ons boek.2223 Total Views 3 Views Today