Alzheimer in Beweging/ Beweeg je brein

Bewegen met AIB materialen

 

Hoe kun je mensen verleiden om mee te bewegen als ze er eigenlijk niet in geinteresseerd zijn. Dat kan een ware uitdaging zijn, waar Alzheimer in Beweging/Beweeg je brein een oplossing voor heeft gevonden. 
Bewegen op een hele speelse manier, zoals ook nog steeds te vinden is in het langetermijngeheugen. Terug naar het schoolplein met balletjes, de diabolo, de hoelahoep, allemaal leuke en speelse materialen die tot de verbeelding spreken van mensen met geheugenproblemen. Wie hiermee gaat werken kan verzekerd zijn van succes. Materialen die simpel te hanteren zijn en waar je begint met hele eenvoudige oefeningen in gooien en vangen. De uitdaging om hiermee verder te gaan. Met inspanning en uitdaging worden nieuwe netwerken gevormd in de hersenen en juist die nieuwe netwerken kunnen zorgen voor vertraging in het ziekteproces. Wat wil je nu niet? Langer thuis blijven, je hersenen wat fitter krijgen. Dat is ons doel, met Alzheimer in Beweging maar daarnaast ook gericht op allerlei vormen van beperkingen waar een mens mee te maken krijgt. Waar richt je je op om die hersenen beter in beweging te krijgen, we noemen een paar voorbeelden. 

Oogbewegingen

Waarom zijn oogbewegingen zo belangrijk voor een beter brein? Je ogen beginnen bij de ontwikkeling van een foetus als uitstulpsels van de hersenen. De oogzenuwen zijn rechtstreeks verbonden met je hersenen. Door je ogen te bewegen maak je nieuwe verbindingen tussen hersencellen. Volg je met je ogen de vorm van een liggende 8 met behulp van een lemniscaat, dan maak je hiermee ongemerkt ook verbinding tussen de twee hersenhelften. Die verbinding is reuze belangrijk als je nieuwe dingen wilt leren. Werken met de lemniscaat doet wonderen. Hetzelfde effect als jongleren!

Werken met de lemniscaten kan hele mooie effecten opleveren. Een ideale manier om  alzheimerpatiënten te verleiden mee te werken aan een beweegprogramma dat ervoor kan zorgen dat je de alzheimer kunt vertragen met speelse elementen. In zo’n training ben je voortdurend op zoek naar succesmomenten. In de praktijk is het  vaak “vechten” om dit leuke apparaatje, waarvan het wieltje door middel van magneetjes blijft plakken aan het frame.

Oogbewegingen zijn belangrijk voor het stimuleren van je hersenen. Alzheimer in beweging gebruikt hiervoor de liggende 8. Iedere oogbeweging stimuleert een aantal gebieden in de hersenen. Heel laagdrempelig om hiermee te beginnen en vooral ook bruikbaar bij letterlijk elk stadium van dementie. Wij raden hiervoor de infinitytrainer aan. Te bestellen voor 35 euro ex verzendkosten via alzheimerinbeweging@gmail.com of via de winkel van Circus-expert in een compleet pakket materialen

Jongleren met een Juggleboard

De start van Alzheimer in Beweging was de publicatie van dr.Jan Scholz in Nature Science, waarbij werd onthuld dat als je met Alzheimerpatiënten gaat jongleren, dat je de ziekte kunt vertragen. We hebben veel manieren gevonden om het jongleren na te bootsen, omdat dit echt zorgt voor nieuwe netwerken en hersencellen in je brein. Het Juggle Board van Craig Quat is hiervoor echt een prachtige uitvinding waarmee we nog heel veel zullen gaan werken. Hier een uitleg van deze organisatie hoe het werkt en hoe fantastisch het is. 

Jongleren met ballen

Werken met ballen werkt voor al bij de dames veel leuke herinneringen op, het is soms al decennia geleden dat er werd gegooid met ballen. Na een verkennende start merken mensen dat al deze handelingen uit het verleden niet zijn verleerd, supersnel kunnen ze al weer wat met het oefenmateriaal. Het is dan zaak om opbouwend te werk te gaan, met de focus op het inbouwen van succesmomenten. Juist dat laatste maakt de door Gera de Leeuw ontwikkelde training zo typerend. Wie geen succesmoment ervaart krijgt namelijk de neiging snel af te haken.

Jongleren met flowersticks

Naast jongleren met ballen is het jongleren met flowersticks ideaal en zeer laagdrempelig. Je kunt deze materialen voor heel veel leuke oefeningen gebruiken en de deelnemers vinden het een fantastisch speeltje. Hiervoor gebruik ik niet de standaard zware flowersticks, maar door mij zelfgemaakte lichtere en vrolijk gekleurde materialen. Tenslotte zijn van de meeste deelnemers de velletjes wat zachter, ook is de spierkracht minder dan bij de jeugd die normaal met deze materialen werkt. Werkt u met een organisatie, dan is het nog leuk om samen met elkaar die flowersticks te maken om die in het vervolg te gaan gebruiken. Natuurlijk kunnen de flowersticks ook geleverd worden in de kleuren van uw organisatie.

Oefeningen

Oefeningen met flowersticks lenen zich prachtig om te combineren met de Braingym oefeningen. Het stimuleren van werken met links en rechts. Zitten de oefeningen eenmaal in het systeem, dan is het nog leuker om hierbij muziek te gebruiken. Hierbij activeer je ook weer andere hersendelen.

Compleet pakket bestellen bij Circus Expert

Speciaal voor Alzheimer in Beweging heeft Circus-expert een compleet pakket met oefenmaterialen samengesteld bestaand uit een infinity trainer, lemniscaat voor je oogbewegingen. Verder jongleerballen, jongleerdoekjes, flowersticks en led ballen. Wie een andere voorkeur heeft kan dit kenbaar maken bij Circus expert. Neem eens een kijkje op de website van Circusexpert.

Meer weten over bewegen met alzheimerpatienten? Bestel het boek.

Scroll naar boven
Chat openen
Scan de code
Chat met ons...
Hallo 👋
Kunnen we je helpen?