fbpx

Bewegen met AIB materialen

Oogbewegingen

Waarom zijn oogbewegingen zo belangrijk voor een beter brein? Je ogen beginnen bij de ontwikkeling van een foetus als uitstulpsels van de hersenen. De oogzenuwen zijn rechtstreeks verbonden met je hersenen. Door je ogen te bewegen maak je nieuwe verbindingen tussen hersencellen. Volg je met je ogen de vorm van een liggende 8 met behulp van een lemniscaat, dan maak je hiermee ongemerkt ook verbinding tussen de twee hersenhelften. Die verbinding is reuze belangrijk als je nieuwe dingen wilt leren. Werken met de lemniscaat doet wonderen. Hetzelfde effect als jongleren!

Werken met de lemniscaten kan hele mooie effecten opleveren. Een ideale manier om jong alzheimerpatiënten te verleiden mee te werken aan een beweegprogramma dat ervoor kan zorgen dat je de alzheimer kunt vertragen met speelse elementen. In zo’n training ben je voortdurend op zoek naar succesmomenten. In de praktijk is het  vaak “vechten” om dit leuke apparaatje, waarvan het wieltje door middel van magneetjes blijft plakken aan het frame.

Oogbewegingen zijn belangrijk voor het stimuleren van je hersenen. Alzheimer in beweging gebruikt hiervoor de liggende 8. Iedere oogbeweging stimuleert een aantal gebieden in de hersenen. Heel laagdrempelig om hiermee te beginnen. Wij gebruiken hiervoor de infinitytrainer. Te bestellen voor 35 euro ex verzendkosten via alzheimerinbeweging@gmail.com of via de winkel van Circus-expert in een compleet pakket materialen

Werken met jongleerballen

Werken met ballen werkt voor al bij de dames veel leuke herinneringen op, het is soms al decennia geleden dat er werd gegooid met ballen. Na een verkennende start merken mensen dat al deze handelingen uit het verleden niet zijn verleerd, supersnel kunnen ze al weer wat met het oefenmateriaal. Het is dan zaak om heel voorzichtig te werk te gaan, met de focus op het inbouwen van succesmomenten. Juist dat laatste maakt de door Gera de Leeuw ontwikkelde training zo typerend. Wie geen succesmoment ervaart krijgt namelijk de neiging snel af te haken.

Werken met flowersticks

Naast werken met ballen is het werken met flowersticks ideaal. Je kunt deze materialen voor heel veel leuke oefeningen gebruiken en de deelnemers vinden het een fantastisch speeltje. Hiervoor gebruik ik niet de standaard zware flowersticks, maar door mij zelfgemaakte lichtere en vrolijk gekleurde materialen. Tenslotte zijn van de meeste deelnemers de velletjes wat zachter, ook is de spierkracht minder dan bij de jeugd die normaal met deze materialen werkt. Werkt u met een organisatie, dan is het nog leuk om samen met elkaar die flowersticks te maken om die in het vervolg te gaan gebruiken. Natuurlijk kunnen de flowersticks ook geleverd worden in de kleuren van uw organisatie.

Oefeningen

Oefeningen met flowersticks lenen zich prachtig om te combineren met de Braingym oefeningen. Het stimuleren van werken met links en rechts. Zitten de oefeningen eenmaal in het systeem, dan is het nog leuker om hierbij muziek te gebruiken. Hierbij activeer je ook weer andere hersendelen.

Compleet pakket bestellen bij Circus Expert

Speciaal voor Alzheimer in Beweging heeft Circus-expert een compleet pakket met oefenmaterialen samengesteld bestaand uit een infinity trainer, lemniscaat voor je oogbewegingen. Verder jongleerballen, jongleerdoekjes, flowersticks en led ballen. Wie een andere voorkeur heeft kan dit kenbaar maken bij Circus expert. Neem eens een kijkje op de website van Circusexpert.

Meer weten over bewegen met alzheimerpatienten? Bestel het boek.

4809 Total Views 2 Views Today