Sinds kort staat er eentje bij Gera de Leeuw op de slaapkamer, dat houdt haar zeker jong!
We stoppen niet met spelen omdat we oud worden, we worden oud omdat we stoppen met spelen (George Bernard Shaw)
“Ik wil weer springen met dat ronde ding”. Bij onze Belgische tak van Alzheimer in Beweging klinkt enthousiasme in een verzorgingstehuis tijdens een bewegingsworkshop. Daar zijn we al begonnen met experimenteren met een alternatieve vorm van beweging bij mensen die door allerlei beperkingen niet meer buiten kunnen sporten, in Nederland zijn we er ook enthousiast mee begonnen.
George Bernard Shaw wist het precies hoe het moest, op de respectabele leeftijd van 94 jaar speelde hij nog steeds, al zal hij hier waarschijnlijk toneelspelen mee bedoeld hebben. Voor Alzheimer in Beweging is dit bijna onze lijfspreuk geworden, want spelen heeft een magische invloed op ieder mens. Of dat nu is in bedrijfsworkshops, bij beweegworkshops voor ouderen of op de zorgafdelingen dementerenden in verzorgingstehuizen, spelen maakt iedereen blij.
Alzheimer in Beweging haakt hier al sinds 2009 op in met spelenderwijs bewegen, met een knipoog terug naar het schoolplein (voor de reminiscentie.) Het spreekt de oudere deelnemers enorm aan. Veel plezier beleven we aan ballen gooien, werken met ouderwetse tollen, knikkers of hoepels. Sinds kort wordt er ook geëxperimenteerd met ja!!!! Trampolinespringen!
Vaatverwijding
Serieus, dat trampolinespringen is ontzettend goed voor je. Je voelt een moment van gewichtloosheid tijdens het springen, wat een gunstig effect heeft op de aanmaak van dopamine, een hormoon dat goede invloed heeft op de hersenwerking. In het boek “Hart voor je brein van Erik Scherder en Leonard Hofstra wordt uitgelegd wat bewegen met je doet. Je maakt een stofje aan met de naam Nitric Oxide (NO), een molecuul die zorgt voor vaatverwijding en dat is heel gunstig voor ons lijf. Een deel van dementie wordt veroorzaakt door bloedvatvernauwing, waardoor er minder zuurstof naar de hersenen gaat. Om dat NO aan te maken kun je veel bewegen, maar als je intensief en kort beweegt is dat net zo effectief.
Hoe ouder mensen worden, hoe meer geneigd ze zijn te blijven zitten en dat zitten is superslecht voor je lijf. Hoe meer je beweegt, hoe minder kans alzheimer en dementie krijgen om zich verder te ontwikkelen. Bij Alzheimer in Beweging in België is men al volop aan het experimenteren in een tehuis en de reacties zijn overweldigend. Voor een goede ondersteuning en het evenwicht staat de trampoline daar bij een wandrek. In Nederland hebben we een trampoline met een steun.
Preventief springen
Waarom is die trampoline nu zo belangrijk? Vaak omdat oudere mensen met allerlei kwalen geen kilometers meer kunnen maken. Vijf minuten op de trampoline, dat hoeft echt niet zo intensief te zijn qua springen, is vergelijkbaar met 20 minuten flink doorlopen. Wie op de trampoline springt heeft ook geen tijd om te piekeren, dus vakantie van niet helpende gedachten.
Je krijgt sterkere botten, het helpt tegen osteoporose, het is goed om allerlei gezondheidsproblemen te bestrijden, van overgewicht tot slecht hart en vaatstelsel. Bewegen gaat schijnbaar moeiteloos en je bouwt conditie op. Heel bruikbaar voor preventie van dementie en veel andere kwalen. Vooral de trampolines met elastiek zijn fantastisch voor dit doel. Alzheimer in Beweging houdt zich voornamelijk bezig met preventie van dementie of vertraging van de ziekte.
Gera de Leeuw
https://www.alzheimerinbeweging.nl/
alzheimerinbeweging@gmail.com
meer informatie over het boek Alzheimer in beweging