Groeihormonen toepassen bij kinderen die achterbleven in de groei. Zo’n 40 jaar geleden waren de artsen ervan overtuigd dat het een veilig middel was en werd het zelfs bij het consultatiebureau aangeraden bij baby’s. Tot ongeveer 1985 werd een groeihormoon toegediend dat was gewonnen uit hypofyse van overleden donoren. Later weet men kanker bij kinderen aan het toedienen van deze hormonen. Medicijnfabrikant Pfizer ontkende dat en deed er een niet onafhankelijk onderzoek naar.
In januari 2024 publiceerde een Engels onderzoeksteam in Nature Medicine dat er bij vijf mensen met Alzheimer het vermoeden bestaat dat de ziekte is ontstaan als gevolg van medische behandeling met groeihormonen van enkele decennia eerder. Het groeihormoon werd gewonnen uit de hypofyse van overleden donoren.
Groeihormoon bevat fragmenten van amyloïde, een kenmerkend eiwit van de ziekte van Alzheimer. Vijf mensen die hiermee werden behandeld, ontwikkelden symptomen van de ziekte, wat werd bevestigd met diagnostische tests. Andere oorzaken werden uitgesloten na onderzoek.
Waardevolle inzichten
Dr. Susan Kohlhaas, Executive Director of Research and Partnerships van Alzheimer’s Research UK, zei dat het onderzoek ‘waardevolle inzichten’ opleverde in de ziekte van Alzheimer. “Een diagnose van de ziekte van Alzheimer kan verwoestend zijn voor alle betrokkenen, en onze gedachten gaan uit naar de families die getroffen zijn door deze tragische omstandigheden”, zei ze. “Ondanks de kleine omvang en de zeldzame omstandigheden van deze studie heeft het waardevolle inzichten opgeleverd over hoe amyloïde zich in de hersenen kan verspreiden, waardoor verdere aanwijzingen worden gegeven over de voortgang van de ziekte van Alzheimer en mogelijke nieuwe doelen voor de behandelingen van morgen.”
Tegenwoordig worden nog wel groeihormonen toegediend die op geheel andere wijze zijn geproduceerd.
Wie twijfelt of hij geheugenproblemen heeft omdat men als kind groeihormonen toegediend kreeg raden we aan om een bezoek te brengen aan de dokter.