Alzheimer in Beweging/ Beweeg je brein

Tandvleesontsteking oorzaak voor Alzheimer?

Inderdaad, hoewel je denkt dat het ver gezocht is, een goed gepoetst en onderhouden gebit kan de ziekte van Alzheimer voorkomen. Een gezonde mond is niet alleen goed voor gezonde hersenen, ook kun je er hartproblemen mee vermijden, en dat staat al jaren vast!

Onderzoekers hebben vastgesteld dat tandvleesontsteking een beslissende rol speelt bij de vraag of een persoon Alzheimer ontwikkelt of niet.

“We ontdekten op DNA gebaseerd bewijs dat de bacterie die gingivitis veroorzaakt van de mond naar de hersenen kan bewegen”, zegt onderzoeker Piotr Mydel van het Broegelmanns Research Laboratory, afdeling Klinische Wetenschap, Universiteit van Bergen (UiB).

De bacteriën produceren een eiwit dat zenuwcellen in de hersenen vernietigt, wat op zijn beurt leidt tot verlies van geheugen en uiteindelijk tot de ziekte van Alzheimer.

De studie is gepubliceerd in Science Advances.

Poets je tanden voor een beter geheugen

Mydel wijst erop dat de bacterie niet alleen de ziekte van Alzheimer veroorzaakt, maar de aanwezigheid van deze bacteriën verhoogt het risico om de ziekte aanzienlijk te ontwikkelen en is ook betrokken bij een snellere progressie van de ziekte. Het goede nieuws is echter dat deze studie aantoont dat er enkele dingen zijn die je zelf kunt doen om Alzheimer te vertragen.

“Poets je tanden en gebruik floss”.

Mydel voegt eraan toe dat het belangrijk is, als je gingivitis hebt vastgesteld en Alzheimer in je familie hebt, om regelmatig naar je tandarts te gaan en je tanden goed schoon te maken.

Nieuw medicijn ontwikkeld

Onderzoekers hebben eerder ontdekt dat de bacteriën die gingivitis veroorzaken, van de mond naar de hersenen kunnen bewegen, waar de schadelijke enzymen die ze uitscheiden de zenuwcellen in de hersenen kunnen vernietigen.

Nu heeft Mydel voor het eerst DNA-bewijs voor dit proces uit menselijke hersenen. Mydel en zijn collega’s onderzochten 53 personen met Alzheimer en ontdekten het enzym in 96 procent van de gevallen. Volgens Mydel biedt deze kennis onderzoekers een mogelijke nieuwe aanpak voor het aanvallen van de ziekte van Alzheimer. “We zijn erin geslaagd om een ​​medicijn te ontwikkelen dat de schadelijke enzymen van de bacteriën blokkeert, waardoor de ontwikkeling van Alzheimer wordt uitgesteld. We zijn van plan dit medicijn later dit jaar te testen, zegt Piotr Mydel

Hoe merk je nu dat je tandvleesontsteking hebt?

Bloedend tandvlees

 
Dit is een duidelijke indicatie dat je tandvlees is ontstoken. Vaak reageren mensen daar verkeerd op door dan maar niet meer te poetsen. Je moet juist gaan poetsen, en in ieder geval een afspraak gaan maken met een goede mondhygieniste. Die verwijdert het tandsteen en zorgt dat je gebit weer goed schoon wordt. En onder haar begeleiding leer je hoe je goed poetst, met welke tandenborstel, welke hulpmiddelen er nog meer zijn.


Je stinkt uit je mond


Je krijgt een slechte adem als je tandvleesontsteking hebt. Ja inderdaad, als jij een kennis, partner, vriend hebt met een slechte adem, dan vind je het heel moeilijk om dat aan te kaarten. Daar tegenover staat dat als je die persoon niet waarschuwt, dat er veel mensen zijn in de omgeving van die persoon die snakken naar frisse lucht als iemand met paradontitis in de omgeving staat te ademen. Sta je binnen de meter, dan ruik je het al. Overwin je schroom en waarschuw die persoon, om allerlei andere aandoeningen zoals hartfalen of breinfalen te voorkomen.

Verkeerde reclames

Op televisie wordt nog eens ingehaakt over tandvleesproblemen, met wondertandpasta’s, spoelmiddelen zoals listerine, die ook alle afweer tegen bacterien doodt… geloof die reclames niet. Goed schoonmaken, begeleiding van een mondhygieniste, en regelmatig poetsen, stoppen met roken is uitermate belangrijk, dat scheelt al een heleboel. Nicotine tast je tandvlees aan.

Bang voor de tandarts? Of nog banger voor Alzheimer?

Laten we maar gelijk dit de kop indrukken. Veel mensen zijn bang voor de tandarts en gaan dus niet meer. Natuurlijk is het angstig, iemand die in je mond zit te pulleken terwijl jij bang bent dat je geen lucht meer krijgt. Maar wat is nog enger? Het vooruitzicht van je leven beeindigen als Alzheimer patient toch? Overwin dus die angst voor de tandarts of mondhygienist en doe er wat aan. Neem anders iemand mee die je hand vasthoudt en je ondersteunt.

Scroll naar boven
Chat openen
Scan de code
Chat met ons...
Hallo 👋
Kunnen we je helpen?