fbpx
Alzheimer in Beweging/ Beweeg je brein

Onderzoek bewijst”: BrainGym® heeft positief effect op seniorenbrein

Toen ik dit onderzoek zag moest ik denken aan de begintijd dat ik ging bewegen met jong-alzheimerpatienten. Ik ontdekte dat BrainGym® effect heeft op je brein, ik was een roepende in de woestijn. “Je had het toen al juist”, zo reageert mijn BrainGym instructeur Eveline Hund van Praktijk De Bolderik. Zij is degene die mij vorige week dit onderzoek toestuurde.

15 jaar geleden maakte ik kennis met de vaardigheden van jong-alzheimerpatienten op het gebied van bewegen, de grootste uitdaging was dat ze vooral apraktisch waren waardoor bepaalde bewegingen niet konden worden uitgevoerd. Prof. Dr. Jan Scholz publiceerde dat jongleren de ziekte van Alzheimer kon vertragen, dus wilde ik dit in de praktijk uittesten. Jongleren is sowieso al een ingewikkelde techniek, laat staan dat je het oefent met mensen die apraktisch zijn. Ik kwam dus niet verder met deze groep enthousiastelingen van een dagopvang die dolgraag hun breinfuncties wilden verbeteren. Ik ging op zoek naar oplossingen en alternatieve bewegingen.

Het resultaat van al dat oefenen met balletjes verbeterde pas nadat ik een opleiding BrainGym® deed, met 26 bewegingen die ik ging toepassen in mijn wekelijkse lessen. Het is bekend dat deze bewegingen een alternatief zijn om het brein te stimuleren. En nu na 15 jaar blijkt dus dat ik niet de enige ben die ervan is overtuigd dat BrainGym effect heeft op het seniorenbrein. Het geheugen, taalvaardigheid en oriëntatie verbetert significant als senioren actief gaan oefenen met BrainGym.

Wie ouder wordt krijgt te maken met achteruitgang van lichaam en geest. Daar is natuurlijk wat aan te doen. Onlangs is gebleken dat als je actief gaat sporten je 70% van je vroegere conditie weer terug kan krijgen. Zo werkt dat ook met je brein. De cognitieve functie van oudere volwassenen wordt beïnvloed door factoren zoals leeftijd, geslacht, opleiding en fysieke activiteit. Ben je passief, dan kan dat resulteren in een achteruitgang van je cognitieve functies.

De studie die het effect van BrainGym heeft onderzocht richtte zich op het cognitief functioneren van oudere mensen. Er werd gewerkt met pre- en posttests en een controlegroep. Alle deelnemers waren ouder dan 65 jaar. De training bestond uit tweewekelijkse groepsbijeenkomsten gedurende 12 weken, elk van 50 minuten. Bij de controlegroep werden geen significante veranderingen gevonden.

Bron: Techscience.com

Leer meer over bewegen en brein

Tijdens de speciale inspiratiebijeenkomst Bewegen en Brein in Katwijk op 2 mei van 10.00 tot 16.00 uur zullen de positieve effecten van BrainGym op het brein uitgebreid aan de orde komen. Belangstellenden zijn hierbij van harte welkom na aanmelding bij alzheimerinbeweging@gmail.com Kosten: de prijs van je consumpties.

Scroll naar boven
Chat openen
Scan de code
Chat met ons...
Hallo 👋
Kunnen we je helpen?