Alzheimer in Beweging/ Beweeg je brein

Louis Pals uit Kalmthout (België)

Louis Pals uit Kalmthout (België)

Louis Pals is al vanaf het begin af aan betrokken bij het ontstaan van Alzheimer in Beweging en zit samen met Gera de Leeuw in het bestuur van Alzheimer in Beweging/ Beweeg je brein, waardoor onze stichting een internationaal tintje krijgt. Louis werkt daarnaast als vrijwilliger in een aantal verzorgingshuizen in België. Ook geeft hij overal trommelworkshops met emmertrommels. Louis is tevens dichter en prozaschrijver, een creatieve schilder en gespecialiseerd in de werking van de hersenen.

De Poradi van Louis Pals

Passie, Overtuiging, Respect, Aandacht, Diversiteit, Inclusie. PORADI!

Poradi is het toverwoord waarmee Louis Pals met enorm veel passie en liefde te werk gaat! 
Emmertrommelen is op zich al leuk maar als de aimable Louis aan de slag gaat is het voor aanvang al lachen om zijn aanpak.
Voor beginners is de eerste slag op een emmer al een overwinning, maar dankzij de begeleiding van Louis lukt het zelfs hele grote groepen om binnen de kortste keren een compleet en succesvol en gelijkspelend trommelorkest voor elkaar te krijgen!
Met al die aandacht voor het trommelen, en voor elkaar, beleef je even zorgeloze momenten. Niet-helpende gedachten worden een halt toegeroepen!

PORADI..

Met een groep mensen, collega’s in een kring zitten en samen (eenvoudige) ritmes trommelen, spelen! Ruimte voor eigen ritme, ruimte om naar elkaar te luisteren zonder dat er woorden en zinnen nodig zijn! Terug naar de basis. Naar de tijd dat er nog geen of weinig woorden en zinnen waren.

Er is al zoveel geschreven, gelezen, gezegd en gehoord over de problemen, de moeilijkheden tussen mensen. De kring staat voor het team, de organisatie die krachtiger wordt naar mate die zichzelf meer voorstelt als kring! In een kring is iedereen even belangrijk! De kracht van de kring wordt bepaald door iedere schakel. Iedere mens, iedere collega.

Samen ritmes trommelen vermindert spanningen, zowel onderlinge spanningen als persoonlijke spanningen. Het unieke genot van trommelen zorgt voor een basis voor fysieke en emotionele ontlading.

Ritme is communiceren. Ritme is harmonie. Ritme en harmonie dringen diep door tot in de diepste plaatsen van de ziel! Door de gebruikelijke manier van communiceren even buitenspel te zetten ontstaat een nieuwe kans om elkaar te ‘zien’ en op een meer organische wijze met elkaar samen te werken. Er ontstaat meer openheid naar elkaar. Een van de stoffen die bijdraagt aan social bonding tijdens het maken en spelen van ritmes is endorfine. Er is niets dat zoveel endorfine aanmaakt dan samen ritme te spelen. En dan is er nog ‘oxytocine’, bekend als het knuffelhormoon maar nog belangrijker in deze; het verbindingshormoon. Oxytocine gaat over empathie, zorgt voor meer gevoel voor elkaar, voor ‘samen!’ Je wordt er zorgzaam door, krijgt een ‘open’ blik’, je wordt onbaatzuchtig. Het is niet meer ‘ik, ‘ik’, maar ‘wij’, ‘wij samen!’ Waardoor je naar een ander kunt luisteren zonder vooringenomenheid, waardoor je begrijpt dat ieders talent nodig is! Oxytocine zorgde heel lang geleden al dat mensen in ‘bedreigende, gevaarlijke, tijden van ontbering konden overleven door voor elkaar te zorgen! 

De explosies van verbindingen, tijdens het samen ritme maken leveren nieuwe manieren van leren op, van opnieuw naar elkaar kijken, van begrijpen dat je elkaar nodig hebt om samen een ritme te spelen. 

Als woorden niet meer nodig zijn om ‘samen’ te ervaren dan hebt ge een groot cadeau!

Ritme spelen maakt je open. Zowel open om jezelf te delen als om anderen te ontvangen.

Nu nog zijn er stammen, volkeren, die voordat ze een belangrijke beslissing gaan nemen, samen in een kring ritmes trommelen, spelen. Heeft weer met dat andere creatieve hersennetwerk te maken. Trommelen, ritmes spelen zou zomaar kunnen voordat er een teamoverleg begint, of een vergadering. Samen trommelen en ritmes spelen zorgt voor energie! 

Door samen iets ‘speciaals’ te doen, samen in een kring ritmes spelen, trommelen, gaat ge uw collega’s in de kring anders zien. Een ander hersennetwerk zorgt ervoor dat er ruimte ontstaat om meer begrip te tonen. Begrip is de basis van tolerantie en dat is dan weer het begin van omarmen. Begrip voor anders, begrijpen dat juist dat anders zijn belangrijk is. Dat dit waardevol is. Dat ge elkaar nodig hebt!

Samen ritmes spelen maakt bruggetjes naar andere mensen en versterkt verbindingen.

Samen spelen zonder ‘een grootemensendoel! Dat is het moment om elkaar anders elkaar te zien, anders te horen. 

Ritme is een taal die voor iedereen beschikbaar is en verstaanbaar maakt. Het raakt mensen in het hart en zet het verstand even in de koelkast. En juist dan kun je elkaar bereiken, en blijk je niet te veel te verschillen van die ander. Dat is het begin van samen. Van een relatie waarin je je veilig kunt voelen. Als diversiteit, inclusie en veiligheid de uitgangspunten zijn en we het ook echt gaan samendoen, dan komen we in een andere modus, die van creativiteit en verbinding. Het begin van echte innovatie, want die begint waar mensen in vertrouwen samen kunnen werken en leven. 

Als je samen ritme maakt, weet je, hoor je, voel je, dat je deel uitmaakt van de gemeenschap.

Samen ritme maken, spelen, brengt een gevoel van eenheid, gelijkwaardigheid en verbinding teweeg! Ritme zorgt voor openheid. Het maakt ruimte voor elkaars bijdrage zonder oordeel of afwijzing.

Ik las ergens:

‘Je kan inclusie zien als een jamsessie. Samen jammen betekent handelen vanuit onzekerheid, omdat je niet exact weet waar je uit gaat komen. Maar met de absolute zekerheid dat iedereen oprecht naar elkaar wil luisteren. Het is samen werken met lef om te zeggen wat je te zeggen hebt, én om actief te zoeken naar hele andere en tegengestelde geluiden!’.

Stel dat de problemen tussen collega’s, tussen mensen, de oplossingen en de ideale situatie in één woord duidelijk worden! Poradi! Dat Poradi net zo normaal wordt als eten en drinken? Dat de gedachte aan Poradi, het ritme, dat ge ergens hebt gehoord al voldoende is? Die bijzondere momenten dat de mensen met elkaar in de kring samen spelen, samen ritme maken, gaan ze niet vergeten. Het bijzondere gevoel dat ze daarbij hebben, gaat mensen bijblijven. Horen omstaanders, buren, collega’s in de buurt het ritme dan weten ze het weer! ‘ A ha, dat is Poradi!’

Wat ook tof is! En effectief! Voor uw team, uw organisatie, uw bedrijf? De presentatie Microbreak met jongleren. Die Louis al een tijdje bij de verschillende Politieteams, Politieopleidingen en zorginstellingen geeft. De presentatie Microbreak met Jongleren.  Waarbij de deelnemers al snel ondervinden wat zo’n korte effectieve Microbreak, met jongleren, leren jongleren, doet met hun aandacht en concentratie! Dat ge tijd bespaart door de effectieve Microbreak. Maar ook het ervaren van succesgevoel, dat loslaten belangrijker is dan vangen en dat ballen die vallen bij het proces horen. Het leerproces. Door middel van een jongleerstappenplan  gaan de deelnemers beseffen dat door te focussen op procesdoelen de resultaatdoelen vanzelf komen.

En net als bij Poradi gaan de deelnemers door het samen in een kring te leren jongleren, loslaten, elkaar met andere ogen bekijken. Door dopamine en oxytocine gaan de leerlingjongleurs elkaar sympathieker vinden. Bewegen, leren, lachen! Leren jongleren! De Microbreak met jongleren!

Eventueel is Poradi te combineren met de presentatie Microbreak/jongleren!


Hoe bijzonder is dit om mee te maken!
Louis Pals is te boeken via louis.pals@hotmail.com of tel 0653118900

Scroll naar boven
Chat openen
Scan de code
Chat met ons...
Hallo 👋
Kunnen we je helpen?