fbpx

Sociale isolatie leidt tot extra geheugenproblemen voor Alzheimerpatienten

Bedreigende gevolgen voor alzheimerpatiënten quarantaine

Het is bewezen dat het gebrek aan contacten voor mensen met alzheimer extra impact heeft op de werking van het geheugen. Sinds de Corona maatregelen van kracht zijn zitten veel mensen in een sociale isolatie. Eenzaamheid leidt tot meer stress, waardoor de ziekte van Alzheimer zich sneller kan ontwikkelen. Dit is bewezen door middel van dierproeven.

Want sociale isolatie zorgt voor stress, zegt Neurobioloog Ann Van der Jeugd (KU Leuven). Ze toonde dit aan via onderzoeken met proefmuizen. Die isolatie zorgde voor een verhoogd niveau van het stressniveau cortisol. Door het gebrek aan prikkels werden in de hippocampus minder nieuwe neuronen aangemaakt. Hierdoor kon ook minder informatie worden opgeslagen.
Fysiek contact tussen ouderen is van essentieel belang. Er zijn al conclusies getrokken dat als de sociale isolatie is opgeheven, het nog niet met zekerheid te zeggen is of de geheugenfuncties dan weer herstellen.  
In verband met de coronacrisis zijn de onderzoeken tijdelijk gestopt. Meer hierover op de website van EOS.
Het leven van veel alzheimer patiënten staat op het moment stil. Te weinig prikkels, nauwelijks doelgerichte begeleiding, kortom, de coronacrisis is een slechte zaak voor deze doelgroep. Daarom is de Stichting Alzheimer in Beweging begonnen met een online training om op die manier de hersenen te triggeren. Kijk op de website en doe mee om direct te beginnen met het verbeteren van de hersenfuncties. https://alzheimerinbeweging.nl

3306 Total Views 2 Views Today

Over de auteur

admin
Gera de Leeuw,(HBO Neuropsychologie) auteur van het boek Alzheimer in Beweging promoot slim bewegen om alzheimer te vertragen en je brein in een betere conditie te brengen. Trainer Cognitieve fitness. Meer weten? Bestel het boek https://www.alzheimerinbeweging.nl/nieuws/alzheimer-in-beweging-het-boek/