Alzheimer in Beweging/ Beweeg je brein

Samen een unieke dans laten ontstaan

Mogen wij u even voorstellen aan Linda de Rijk? Coach met dans en bewegingstherapie, stoelyoga, mantelzorg training, de disco van verbinding, regelmatig blogt ze over haar werk o.a. via Linkedin met verhalen vanaf de dansvloer. Zij is een ervaren danscoach van Dementie in Beweging. We mogen één van haar mooie verhalen hier delen.

‘Als ervaren danstherapeute heb ik een passie voor de kracht van verbinding. Muziek en dans zijn in mijn leven een bepalende factor, zowel in goede als in slechte tijden. De helende werking van dans deel ik graag met anderen, ongeacht hun leeftijd of uitdagingen.En op deze dag gebeurt er weer veel moois. Ik ga je vertellen wat ik vandaag terugkreeg van een danser’.

‘Een meneer die ik vroeg en vervolgens zei: “Ik vind het leuk dat je me vraagt, maar ik ben helemaal niet muzikaal en dansen kan ik al helemaal niet. Maar omdat je me vraagt, wil ik het proberen.” Ik zette “Rock Around the Clock” op, want ik besloot om een heel herkenbaar nummer op te zetten om hem zo een beetje te helpen. Nog maar een paar seconden aan het dansen en er verscheen een dikke glimlach op zijn gezicht. Hij was aan het zingen en zong ook: “Ik dans Rock en Roll”.

Toen het was afgelopen en ik meeliep naar zijn stoel, hield hij mij tot stilstand en zei: “Ik waardeer het dat je me vraagt ook al kan ik niet dansen maar ik ga met je mee.” Ik zei even niets, want voelde dat hij nog wat wilde zeggen. We hadden elkaars hand vast en hij zei vervolgens: “Ik ga met je mee omdat ik voel dat je echt met me wil dansen. Net als ik zie dat je met ons allemaal echt wil dansen. Daarom ga ik mee.”

Ik was stil van deze woorden. Geraakt, maar hij zei de waarheid. Want het klopt, leeftijd of uitdagingen spelen geen rol tijdens het dansen. Samen verbinden, de energie laten stromen. Van mini dansen met alleen handen tot groots en uitbundig springen en letterlijk de stok aan de kant gooien. Samen een unieke dans laten ontstaan. Een verhaal dat in een liedje wordt verteld, een gesprek en uitwisseling van heel veel.

Ik dans, geef en ontvang zonder oordeel of verwachting. Ik geloof in dans voor iedereen! En ik kan bijna niet gelukkiger worden als ik in een dans zelfvertrouwen zie groeien en de blik krijg van, “kijk wat lukt” of “ik sta!” of “ik dans.” Echt geweldig! Ik dans met je omdat ik niet anders kan ❤’

Linda de Rijk
Scroll naar boven
Chat openen
Scan de code
Chat met ons...
Hallo 👋
Kunnen we je helpen?