Alzheimer in Beweging/ Beweeg je brein

Naar sport kijken, goed voor mentale gezondheid

Dan ben je 15 jaar lang bezig om op een leuke manier bewegen te stimuleren bij mensen met breinuitdagingen, met de boodschap dat bewegen goed is en dat we iets moeten doen aan het feit dat Nederlanders zitkampioen zijn van Europa. Nu blijkt uit een Japans onderzoek dat voor de televisie zitten gunstig kan zijn. Hoe dan? 2024 wordt een zomer met de minste breinproblemen, een zomer waarin je mentale gezondheid een flinke boost krijgt als je dit onderzoek moet geloven. Door naar sport te kijken op tv! Tenminste, tegenwoordig in Nederland als je ZIGGO klant bent, want die heeft inmiddels alle rechten op internationale voetbalwedstrijden in de portefeuille.

Onderzoekers van de Universiteit van Waseda in Japan komen tot een opmerkelijke conclusie. Daaruit blijkt dat kijken naar sporten op televisie goed is voor de mentale gezondheid. Zo kun je het wel schudden met runningtherapie, cognitieve fitness of andere breinstimulerende trainingen. Door te sporten wordt je beloningssysteem geactiveerd en uit testen is gebleken dat het beloningssysteem in de hersenen eveneens wordt gestimuleerd. Het onderzoek werd uitgevoerd bij 14 deelnemers die naar sport keken. Mager, maar uit eerdere gegevens van 20.000 japanners blijkt dat mensen die regelmatig naar sportwedstrijden kijken op tv een betere mentale gezondheid hebben.

In een persbericht blijkt dat metingen van mentaal welzijn aantonen dat deelnemers positief worden beïnvloed door kijken naar sport.
Wij van Beweegjebrein houden toch vast aan echt sporten, zodat je bloedomloop sneller wordt, waardoor je hersenen meer zuurstof en voeding krijgen. Je moet dus niet alles lezen wat je gelooft tenslotte. Fijn sportseizoen op tv toegewenst, zonder al teveel schuldgevoelens dat je weer eens stilzit!


https://www.waseda.jp/top/en/news/80577

Overigens is het wel opvallend dat men in Japan nog steeds het laagste percentage mensen met dementie heeft. De laatste 10 jaar is dat percentage wel gegroeid. Volgens Alzheimer Nederland is 35% van de Japanse bevolking boven de 65. In Nederland is dat 16%. In Japan leven 7 miljoen mensen met dementie dit is 5% van de gehele Japanse bevolking. Ruim 8 procent van de Nederlanders boven de 65 jaar heeft dementie. Misschien is dit wel aanleiding tot een volgende studie. Leefstijl, yoga, gymoefeningen voordat de werkdag begint? Wie zal het zeggen.

Scroll naar boven
Chat openen
Scan de code
Chat met ons...
Hallo 👋
Kunnen we je helpen?