Alzheimer in Beweging/ Beweeg je brein

Verklikker ontdekt dementie 10 jaar eerder

Bio Marker

Kans voor preventie

Hoe mooi zou het zijn als de wetenschap al 10 jaar van tevoren kan voorspellen of iemand last krijgt van dementie? Hoe vroeger je dit ontdekt, hoe eerder je kunt ingrijpen met veranderen van leefstijl en met therapie, zoals Cognitieve Fitness, Yoga of andere methoden om de ziekte te vertragen.

Waarschijnlijk wordt vroege detectie van alzheimer en dementie binnenkort mogelijk dankzij een biomarker. Die kan monitoren of de buitenste laag van de hersenschors dunner wordt.

Na een onderzoek met 1500 deelnemers bleek dat al 5 tot 10 jaar voordat de eerste symptomen van dementie zichtbaar waren de corticale grijze stof in de hersenen dunner werd . De ontwikkeling van Alzheimer begint al jaren voordat de omgeving het merkt. Nu worden de symptomen pas herkent als het te laat is en de schade onomkeerbaar blijkt.

De corticale grijze stof is de buitenste laag van de hersenschors. Deze stof helpt je bij de verwerking van zintuiglijke informatie en bij het regelen van beweging, leren, cognitie, emoties en spraak.
Voor Alzheimer is deze ontdekking extra belangrijk. Wanneer eenmaal de eerste symptomen er zijn kan de ziekte zich supersnel ontwikkelen, 7 of 8 jaar na de diagnose sterven de meeste patiënten.

BRON: https://alz-journals.onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/alz.13600
of Thinning of brain region may signal dementia risk 5-10 years before symptoms – UT Health San Antonio (uthscsa.edu)

Scroll naar boven
Chat openen
Scan de code
Chat met ons...
Hallo 👋
Kunnen we je helpen?