Alzheimer in Beweging/ Beweeg je brein

Dat gevoel van euforie

Hij zit op zijn stoel met een lach op zijn gezicht van oor tot oor. Met een beetje fantasie kun je zien dat hij zo straalt dat hij bijna licht geeft. Dat gevoel van euforie na heel wat mislukte pogingen geeft hem enorm veel energie. Het is gelukt. Dat gevoel overkomt je maar eens in je leven. Die allereerste keer dat het echt lukt om met drie ballen door te gooien. Wat een vreugde geeft dat.
Leren jongleren is een complexe opdracht voor je hersenen. Juist dat complexe van die bewegingen is fantastisch voor je hersenen. Zo fantastisch, dat als je dit zes weken achter elkaar een half uur per dag doet, je vijftien procent meer actieve grijze hersenmassa hebt. Voor Alzheimerpatiënten kan het betekenen dat de ziekte vertraagd wordt. Dat je langer de kwaliteit van leven hebt. Wie wil dat nu niet?

Toeval bestaat niet. Maar het heeft zo moeten zijn dat we elkaar tegenkwamen op vakantie. Een echtpaar waarvan de nog jonge man Alzheimer heeft. Ze willen zoveel mogelijk uit het leven halen en genieten van wat de wereld te bieden heeft voordat het te laat is. Ze zitten bij me aan tafel in het restaurant en al snel gaat het gesprek over het vertragen van de ziekte door te gaan jongleren. De volgende dag zijn we al aan het oefenen en dat gaat niet onaardig. Daarna plannen we een heel weekend een sessie om te proberen de jongleer bewegingen met drie ballen onder de knie te krijgen. Niet alleen de man, de vrouw moet ook meedoen zodat zij hem later als het slechter gaat kan begeleiden. Leren jongleren is grappig, ook al lijkt het moeilijk. Uiteindelijk kan iedereen het. Het is een kwestie van door blijven oefenen en het slim aanpakken. De komende zes weken zijn belangrijk. Elke dag weer bij elkaar een half uurtje jongleren. Niet achter elkaar, maar in sessies van tien minuten achter elkaar. Het resultaat is magisch. En nu maar afwachten of deze meneer het oefenen trouw volhoudt. Want als je blijft jongleren worden je hersenen voorgoed veranderd.

Ken jij ook jong-Alzheimerpatiënten die dit willen ervaren? Kijk dan eens op https://alzheimerinbeweging.nl Wie de training volgt betaalt een vastgestelde bijdrage voor de Stichting Alzheimer in Beweging zodat we ons belangrijke werk voort kunnen zetten.

Scroll naar boven
Chat openen
Scan de code
Chat met ons...
Hallo 👋
Kunnen we je helpen?