Alzheimer in Beweging/ Beweeg je brein

Les Alzheimer in Beweging voor circusdocenten

“Mensen stoppen niet met spelen omdat ze oud worden, maar ze worden oud omdat ze stoppen met spelen”, deze slogan is geschreven door George Bernhard Shaw en is voor de Stichting Alzheimer in Beweging de sleutel tot een gezonde geest.

Zaterdag 5 oktober 2023 was Gera de Leeuw van Alzheimer in Beweging gastdocent bij de Workshopdagen voor trainers en begeleiders van Circuspunt bij Circus Okidoki in Meppel. Zij kreeg zo de gelegenheid om iets meer te vertellen over wat je allemaal kunt doen met circusmaterialen en hersenfitness voor mensen met dementie, long covid en andere hersenproblemen. Met deze kennis kunnen circusdocenten ook bij dagopvang en verzorgingshuizen gerichter bewegingslessen geven. Gera de Leeuw volgde in 2009 de voorloper van deze workshopdagen voor trainers via Circomundo. Zie hier een filmpje van een van de leuke ideeen.

Praktijkervaring
In 2008 ontdekte Gera de Leeuw van Alzheimer in Beweging de wonderlijke werking van het spelen met circusmaterialen op de geest. Door middel van vrolijkheid en speelsheid bewegen met mensen met een psychosociale indicatie, waardoor de hele sfeer in die omgeving verandert. Als je samen werkt aan nieuwe disciplines ontstaat er een stofje in de hersenen waardoor je elkaar aardiger gaat vinden. Zij mocht sinds 2019 praktijkervaring opdoen met alzheimerpatienten en publiceerde op basis van haar ervaringen in 2020 een boek met veel spelideeën en lesprogramma’s o.a. gebaseerd op het werken met circusmaterialen.

Wetenschappelijk onderbouwd
Om het wetenschappelijk te onderbouwen volgde ze de HBO-opleiding Neuropsychologie, en daarna Cognitieve Fitness, een neurowetenschappelijk onderbouwde methode gericht op het gezond krijgen en houden van de hersenen, ondersteund door het Trimbos Instituut en dr. Erik Scherder. Meer informatie over deze methode via https://www.alzheimerinbeweging.nl/

Scroll naar boven
Chat openen
Scan de code
Chat met ons...
Hallo 👋
Kunnen we je helpen?