Alzheimer in Beweging/ Beweeg je brein

Geslaagde beweegworkshop in Alzheimer Cafe in Lelystad

Na een tijdje stilte wegens corona had ik dit jaar weer voor het eerst een workshop in het Alzheimertrefpunt van Lelystad in verzorgingshuis Hanzeborg. In eerste instantie hadden zich 11 personen aangemeld, maar uiteindelijk waren er toch 24 aanwezigen, wellicht ook door de extra publiciteit die ik zelf verzorgd heb als oud—journalist. Het werd een absolute topdag voor alle aanwezigen en zeker ook voor mezelf!

Alle gasten kregen een bijzonder warm welkom, met koffie, thee, water en wat lekkers. Er waren aardig wat nieuwkomers naar deze bijeenkomst gekomen die zich direct thuis voelden na de  hartelijke verwelkoming. Na een inleidend gesprekje van locatiemanager André van der Velde was het mijn beurt.

Natuurlijk is het belangrijk om je hersenen aan het werk te zetten met een puzzeltje, een cryptogram of sudoku, het geen aardig wat aanwezigen deden. Maar de hersenen zet je pas flink aan het werk door te bewegen, zodat er meer zuurstof gaat naar het brein, waardoor het brein beter kan functioneren. Het effect is bijna direct meetbaar. We deden twee oefeningen met de handen die behoren bij cognitieve fitness, waarbij er klassikaal gestuntel was en waarbij veel werd gelachen. Hoe moeilijk is het om dingen te doen die om te zien zo simpel lijken. Enfin, dat was het huiswerk voor later.  Dit keer niet al teveel theorie maar heerlijk genieten in de praktijk, om te beginnen met de grote parachute met daarop een voetbal. Er werden verschillende opdrachten mee uitgevoerd. Deelnemers die aan het begin al aankondigden om niet mee te doen, waren dat alweer vergeten door dit kleurrijke element. Ook het tweede onderdeel, de doekjesdans werd met geweldig enthousiasme ontvangen.

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is Bewegen-met-Alzheimerpatienten-Dick-Hogewoning2-1024x904.jpg
Ballen gooien en hopen dat je zelf niet geraakt wordt

Na het gooien met ballen naar het antieke clownspaneel was het alweer tijd voor een pauze.
Tijdens de pauze liet ik alvast zien wat je kunt doen met flowersticks. Hoe leuk was het daarna dat iedereen enthousiast mee ging doen. We eindigden met een wedstrijd wie tollen kon laten draaien en een uitdaging om de circusbordjes rond te draaien. De tijd gaat snel als je veel lacht. Na afloop was er een feestelijk einde met hapjes en drankjes, want de zomervakantie staat voor de deur.
Voor mij was het helemaal een topdag. Het gebeurt niet vaak dat je zelfs van aanvankelijk dwarse alzheimerpatienten een bedankje krijgt en de complimenten dat het zo leuk was om met mij te bewegen. Precies de bedoeling. Wat mij betreft mag de tijd aanbreken dat ik meerdere dagen per week gevraagd wordt om ergens in het land zo’n leuke workshop te verzorgen.
Ook interesse in zo’n bijzonder feestelijke en leuke workshop? Vraag het. Op basis van kosten voor reizen en materialen.
Alzheimerinbeweging@gmail.com of 0651462953

Scroll naar boven
Chat openen
Scan de code
Chat met ons...
Hallo 👋
Kunnen we je helpen?