Alzheimer in Beweging/ Beweeg je brein

He, je stinkt uit je mond

Voorkom alzheimer door mensen in je omgeving te waarschuwen voor gingivitus

Tussen de vele onderzoeken die worden gehouden naar de oorzaak van alzheimer is er één die er opvallend uitspringt: de invloed van Mondhygiëne op het ontstaan van de Ziekte van Alzheimer. Er wordt gesteld dat goed poetsen dus een wapen kan zijn tegen alzheimer volgens Noorse onderzoekers.

Als dat zo is, dan heeft alzheimer wellicht nu een piek en zou dit in de toekomst minder gaan voorkomen. Mensen die voor de oorlog geboren zijn hechtten niet zoveel waarde aan mondhygiëne. “De meesten hadden nauwelijks een eigen tandenborstel”, zo vertelde mijn 93-jarige moeder.  “Er lag bij ons één borstel in de badkamer waar iedereen zijn tanden mee poetste en ook in andere gezinnen ging dat zo”. Pas toen ze op zichzelf ging wonen kocht ze een eigen tandenborstel en een paar jaar later werden voor het gemak de tanden van haar bovengebit getrokken en vervangen door een kunstgebit. Gelukkig is ze tot nu toe bespaard voor alzheimer.

Onderzoekers van de Universiteit van Bergen hebben een duidelijk verband ontdekt tussen tandvleesaandoeningen en de Ziekte van Alzheimer. Zij hebben vastgesteld dat tandvleesaandoeningen (gingivitis) een beslissende rol spelen bij het al dan niet ontwikkelen van alzheimer. “We ontdekten op DNA gebaseerd bewijs dat de bacteriën die tandvleesontsteking veroorzaken zich van de mond naar de hersenen kunnen verplaatsen”, zegt onderzoeker Piotr Mydel van de University of Bergen (UiB). De bacterie produceert een eiwit dat zenuwcellen in de hersenen vernietigt, wat op zijn beurt leidt tot geheugenverlies en uiteindelijk tot de ziekte van Alzheimer.

“Poets je tanden en gebruik floss.” Mydel voegt eraan toe dat het belangrijk is om, als je tandvleesontsteking hebt vastgesteld en alzheimer in je familie hebt, regelmatig naar je tandarts te gaan en je tanden goed schoon te maken.

Je stinkt uit je mond

Wist je dat mensen die tandontsteking hebben uit hun mond stinken? Nu dit onderzoek bekend is geworden wordt het nog meer zaak om de mensen in je eigen omgeving te waarschuwen als ze uit hun mond stinken. Hoe genant is het als iemand in je directe omgeving uit zijn mond stinkt en jij er wat van zou willen zeggen? Deze mensen merken er zelf niets van, behalve dat anderen steeds meer afstand gaan houden. Overwin die drempel maar, want zo’n persoon is best wel dankbaar als je er iets van zegt, want dan kan er actie worden ondernomen. Wie weet kun je met jouw hopelijk subtiele aanpak voorkomen dat deze persoon later alzheimer krijgt. Ken jij mensen met alzheimer? Dan is dit leuke beweegboekje wellicht iets om in ieder geval de ziekte te vertragen. https://www.zorgboeken.nl/shop/alzheimer-in-beweging/

Scroll naar boven
Chat openen
Scan de code
Chat met ons...
Hallo 👋
Kunnen we je helpen?