Alzheimer in Beweging/ Beweeg je brein

Kundalini yogatraining verbetert geheugen

Theo van Dijk‘Erfelijke aandoening, zoals Alzheimer, zou je met yoga voorgoed kunnen uitstellen’, vertelde Swami Purnachaitanya in zijn lezing over ‘Yoga voor de Mind’ (maart-april 2024 in diverse steden in Nederland).

Een bijdrage van onze partner Theo van Dijk

Interessant, toch? Daar wilde ik wel meer van weten en in mijn zoektocht stuitte ik op de resultaten van recent onderzoek.

Yoga Sutra’s

Purnachaitanya:  ‘Yoga kent acht facetten (Patajali Yoga Putra’s). Yogaoefeningen, de lichaamshoudingen oftewel Asana’s, zijn maar een heel klein onderdeel van yoga. Het merendeel van de 193 Sutra’s gaan onder meer over je levenshouding.

Prana

Ademhalingsoefeningen zijn een methode om het niveau van Prana, subtiele levensenergie, te verhogen en Samadhi en verder een constante staat van (bewust-)zijn te bereiken. Het is bijzonder dat iemand het pad van yoga volgt om iets te bereiken wat je altijd al bent.

Onderzoek

Op nature.com werd op 14 februari 2024 een artikel gepubliceerd in het tijdschrift Translational Psychiatry, titel ‘Cognitive and immunological effects of yoga compared to memory training in older women at risk for Alzheimer’s disease’.

In het onderzoek werd een studie uitgevoerd om het effect van Kundalini Yoga (KY) te beoordelen in vergelijking met geheugentraining op stemming en cognitieve functies bij een groep oudere vrouwen met gezondheids- en levensstijlfactoren, die het risico op het ontwikkelen van aandoeningen van de bloedvaten in de hersenen verhogen.

De vrouwen in het onderzoek ervoeren een gevoel van vergeetachtigheid, moeite met concentratie, of het gevoel dat het denkvermogen niet meer zo scherp is als voorheen. 
Deze factoren staan bekend om het verhogen van het risico op het ontwikkelen van dementie.

Conclusie van het onderzoek

Niveaus van genetische code voor veroudering namen toe bij de vrouwen die geheugentraining deden. Bij deelnemers die Kundalini Yoga deden namen deze verouderingsmarkers juist niet toe. Deze resultaten suggereren klinische en biologische voordelen van Kundalini Yoga voor problemen met het geheugen of andere cognitieve functies die door een individu worden waargenomen. Daarbij worden veranderingen in cognitie gekoppeld aan het ontstekingsremmende effect van yoga.

Bron:

Grzenda, A., Siddarth, P., Milillo, M.M. et al. Cognitive and immunological effects of yoga compared to memory training in older women at risk for Alzheimer’s disease.

Translational Psychiatry 14, 96 (2024).

 DOI https://doi.org/10.1038/s41398-024-02807-0

Scroll naar boven
Chat openen
Scan de code
Chat met ons...
Hallo 👋
Kunnen we je helpen?