Alzheimer in Beweging/ Beweeg je brein

Onderzoek naar effect van chocolade op dementie

Bij elk gepubliceerd onderzoek naar de effecten van bepaalde zaken op dementie en alzheimer is het aanbevolen om te kijken naar de bron, is die onafhankelijk, of gesponsord door bepaalde industrie? Bij een Chinees onderzoek naar het effect van chocola eten op dementie is het wel duidelijk, daar zit de tabaksindustrie achter, maar wat hebben tabak en chocola nu gemeen? 

Druiven en chocolade
Al eerder besteedden we aandacht aan de effecten van chocolade op dementie vanwege het bestanddeel flavonolen. Chocola eten om dementie te bestrijden is natuurlijk geen straf, maar of het helpt? Kijk hier onze publicatie hierover. Al jaren is bekend dat het eten van chocolade sowieso niet slecht is, in chocolade tref je het stofje fenlethylalanine aan, waardoor je hersenen endorfine aanmaken volgens cacaovanjou.nl. Het geeft je een gevoel van geluk en blijdschap.  

Thee en chocolade
Het  Chinese onderzoek richt zich op het stofje Theobromine in cacao en theeplanten die wonderbaarlijke eigenschappen zou bezitten. Het zou 
de hersenen beschermen tegen aftakeling; obesitas bestrijden, ontstekingsremmend werken en het heeft antidepressieve eigenschappen. Dat laatste lijkt belangrijk, want mensen die vaak depressief zijn hebben meer aanleg om te gaan dementeren. De Chinese studie lijkt op cherrypicking, allerlei voordeeltjes bedenken die wellicht uitkomen vanwege de sponsoring door de tabaksindustrie. Tabak bevat namelijk ook theobromine.

Theobromine is trouwens heel schadelijk voor honden, die moeten geen chocola eten of sigaretten, slecht voor het hart. Mensen hebben daar geen last van.

 

Bron: https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1756464624001282 

Scroll naar boven
Chat openen
Scan de code
Chat met ons...
Hallo 👋
Kunnen we je helpen?