Alzheimer in Beweging/ Beweeg je brein

Zijn er meer alzheimerpatiënten dan 50 jaar geleden?

“Klopt het dat er meer mensen alzheimer krijgen dan vroeger”, wordt me wel eens gevraagd.
Ja dat klopt! Niet alleen ovanwege de dubbele vergrijzing maar ook vanwege het hoge aantal jong-alzheimerpatiënten. In Nederland zijn dit alleen al tussen de 14.000 en 17.000. Jong alzheimerpatiënten zijn patiënten die voor hun 65ste alzheimer krijgen.
Daarvoor zijn een aantal oorzaken te noemen, zoals te hoge alcoholconsumptie, obesitas maar ook het feit dat Nederlanders het hoogste percentage zitgedrag vertonen van heel Europa.
Het verschil met 50 jaar geleden is de consumptie van grote hoeveelheden bewerkt voedsel met onduidelijke ingredienten. Er zijn ruim 9000 consuptieproducten waarin aspartaam is verwerkt, een zoetstof dat 200 maal zo zoet is als suiker, vooral te vinden in light dranken.

Vergiftiging

Mensen die er gevoelig voor zijn kunnen allerlei schadelijke bijwerkingen. Een dagelijkse dosis van 1,5 g aspartaam kan al leiden tot een vergiftiging met ernstige gevolgen voor de consument. Symptomen zijn onder meer hersenletsel, effecten die lijken op die van multiple sclerose, epilepsie, depressies of tumoren. Zelfs bij een dosis van minder dan 1,5 g/dag was er al sprake van migraineaanvallen, een verstoorde werking van het maagdarmkanaal, ontstekingen van het vetweefsel en krampaanvallen. Bijzonder dat de toevoeging van aspartaam mogelijk wordt gemaakt via toelaten van deze stof door allerlei keuringsdiensten. Er valt dan ook flink aan te verdienen.

Wie krijgt last van aspartaam?

Er zijn mensen die tot hun 98ste fel roken en nergens last van hebben en zo zijn er ook mensen die tot hun 98ste geen last hebben van bijverschijnselen van aspartaam. Nieuwsgierig geworden naar aspartaam? Bekijk dan het volgende artikel of naar deze met de vraag waarom er een waarschuwing staat op light producten


Scroll naar boven
Chat openen
Scan de code
Chat met ons...
Hallo 👋
Kunnen we je helpen?